Kombinace borůvek, čerstvého sýra ricotty, mandlí a vanilky vykouzlí dohromady úžasný letní koláč, který je bez mouky a cukru a plný bílkovin a vitamínů.
I bez mouky a cukru se dá upéct výborný ovocný koláč. Mouku jsem nahradila mletými mandlemi a cukr rýžovým sirupem (nebo použijte jiný přírodní sirup – např. med, čekankový sirup, apod.). Mandle jsem před mletím opražila na sucho na pánvi, aby ještě více vynikla jejich chuť. Mandle jsou bohaté na zdravé nenasycené tuky a skvěle drží koláč pohromadě a díky ricottě je koláč úžasně vláčný a plný bílkovin. Vše dochucené voňavou čerstvou vanilkou a citrónovou šťávou pro osvěžení. Ricottu můžete nahradit i polotučným tvarohem.
SUROVINY:
ricotta 500 g
mandle loupané 100 g
vejce 2 ks
vanilka lusk 1 ks nebo 1 lžička vanilkového extraktu
rýžový sirup 100 g
citrónová šťáva 1 lžíce
borůvky 200 g
olej rostlinný (kokosový nebo řepkový) 40 g
kypřící prášek 1 lžička
sůl špetka
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 170 ° C a menší pečící formu na koláč vyložíme pečícím papírem. Mandle vsypeme na rozehřátou pánev a na sucho krátce opražíme. Pak necháme vychladnout a následně rozmixujeme úplně najemno. V míse smícháme žloutky, dužinu z vanilkového lusku (lusk podélně nařízneme a vydlabeme vnitřek), ricottu, rýžový sirup, citrónovou šťávu a olej a důkladně promícháme. Na závěr zamícháme mleté mandle, lžičku kypřícího prášku a špetku soli. Bílky vyšleháme zvlášť na tuhý sníh a pomalu vmícháme do těsta. Většinu borůvek zamícháme do těsta a necháme si menší část na ozdobení. Těsto vlijeme do formy a poklademe zbylými borůvkami. Dáme péct do trouby na cca 30-40 min.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
Další zdravé a odlehčené domácí koláče a moučníky najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky<<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖