Měla jsem doma pomeranče, zbytek mandlí a rýžových vloček, tak jsem zaimprovizovala a zkusila upéct tento bezlepkový chlebík a povedlo se! Je krásně vláčný, výborný a ještě plný zdravých živin.   

Když rozemeleme mandle a rýžové vločky úplně na jemno, vznikne nám výborný bezlepkový základ na těsto místo klasické mouky. Mandle před mletím doporučuji na pánvi na sucho lehce orestovat, mají pak výraznější chuť. Díky mandlím, které obsahují zdravé tuky, jsem mohla ubrat na přidaném tuku. Těsto jsem osladila pomerančem a datlovým sirupem, což je skvělá kombinace a alternativa rafinovaného cukru. Pokud chcete recept úplně veganský, tak místo másla použijte kokosový olej a místo vajec 2 lžičky chia semínek nabobtnalých ve vodě. Měla jsem chuť na sladký chléb ke snídani, ale pokud doma nemáte formu na chleba tak použijte klasickou formu na koláč.

BEZLEPKOVÝ POMERANČOVO-MANDLOVO-RÝŽOVÝ CHLEBÍK

SUROVINY:

rýžové vločky rozemleté 1 hrnek 200 g

mandle rozemleté 1 hrnek 150 g

kypřící prášek 1 lžička

skořice mletá 1 lžička

pomeranče bez slupky 2 ks 400 g

máslo nebo kokosový olej 50 g

kakao holandské 30 g

datlový sirup 150 g

vejce 2 ks

POSTUP:

Nejdříve úplně na jemno rozemeleme mandle a rýžové vločky a přesypeme do mísy. Smícháme s kypřícím práškem a skořicí. Máslo nebo olej necháme rozpustit ve vodní lázni společně s kakaem a datlovým sirupem a trochou vody. Vychladlou kakaovou směs přelijeme do mísy a přidáme rozmixované pomeranče. Oddělíme si žloutky a bílky, žloutky přidáme ke směsi a z bílků ušleháme tuhý sníh. Na závěr sníh zlehka zapracujeme do těsta. Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté trouby 40 minut na 180  ° C.