Upečte si tenhle odlehčený bezlepkový slaný koláč! Místo těsta jsem použila brambory, místo smetany nízkotučnou ricottu a to vše v kombinaci se špenátem, sušenými rajčaty, česnekem a bazalkou, prostě mňam!

Krusta ze sladkých brambor je přirozeně bezlepková a daleko snadnější a rychlejší než ta z klasického těsta. Brambory stačí jen oloupat, pokrájet na kolečka, pak dát předpéct a je to! Jako sýr jsem zvolila ricottu, protože je to sýr nízkotučný a plný kvalitních bílkovin. Můžete však zvolit i jiné druhy sýra dle chuti, koláč je také skvělý s kozím sýrem nebo fetou. Klasické kravské mléko v receptu můžete nahradit rostlinným – například mandlovým nebo ovesným. A pro úplně bezlaktózovou variantu použijte místo sýra bílé tofu, které rozmixujete a přidáte do vajec. Bazalkou a česnekem rozhodně nešetřete, koláče bude krásně provoněný.

Batátový koláč s ricottou, špenátem a sušenými rajčaty

INGREDIENCE:

batáty 3 menší kusy 550 g

olej olivový  1 lžíce

sůl, pepř dle chuti

vejce 4 ks

mléko polotučné  1 hrnek

česnek 3 stroužky

sušená rajčata v oleji  50 g

špenát baby 100 g

riccota 200 g

bazalka 1 větší hrst

POSTUP:

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Batáty oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. V míse je smícháme s olejem, solí a pepřem a vyskládáme do vymazané formy o průměru 22cm. Klademe je na dno v několika vrstvách a vyložíme i strany formy. Poté dáme péct na 20 min. Mezitím si v míse rozšleháme 4 vejce s riccotou, přidáme nadrcený česnek, mléko, pokrájená sušená rajčata a bazalku. Směs ještě osolíme a opepříme a vlijeme na batátovou předpečenou krustu. Dáme zpátky do trouby a pečeme cca 35 minut.

 

Recept byl certifikován logem Vím, co jím.