Připravila jsem pro Vás základní, rychlý a jednoduchý recept na banánovou zmrzlinu pouze z banánů, bez přidání cukru, smetany či jiné mléčné složky. 

Důležité je vybrat zralejší banány, kterou jsou přirozeně sladší a nechat je nejdříve zmrznout. Mixováním zmrzlých banánů vytvoříte úžasnou krémovitou konzistenci zmrzliny. Můžete si takto připravit čistě banánovou zmrzlinu nebo podle své chuti a fantazie dochutit celou řadou ingrediencí (např. vanilkou, skořicí, karobem, kakaem, agávovým sirupem, jogurtem, apod).

SUROVINY na zmrzlinu:

banány zralé 500 g

POSTUP:

Na zmrzlinu potřebujeme pouze zralejší banány, které oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme do uzavíratelných plastových sáčků nebo krabiček zamrazit alespoň na 4 hodiny (ideálně přes noc). Kolečka banánů raději rozložte v menších vrstvách/dávkách do misek či sáčků, než všechny banány všechny najednou, půjdou tak lépe zpracovat. Zmrzlé banány pak jen rozmixujeme. Pokud jsou příliš tvrdé, chvíli počkáme, až povolí. Mixování nám zabere pár minut, dokud se vytvoří ta správná jemná konzistence. Zmrzlinu pak dáme zpět do mrazáku na chvíli ztuhnout do požadované konzistence (nenechávejte však déle než hodinu, zmrzlina by zatuhla příliš) a podáváme stejně jako klasickou zmrzlinu.

 

Foto: Tomáš Martínez