Připravila jsem pro vás recept na grilovanou polentu s netradičně upraveným trhaný masem. Inspirací mi byla jihoamerická kuchyně. Toto lahodné jídlo jsem ochutnala při návštěvě Venezuely, kde je trhané maso tradičním pokrmem. Můžete použít maso drůbeží i hovězí a přidat zeleninu a koření podle své chuti.
SUROVINY na 2-3 porce:
kukuřičná krupice (polenta) 200g
kuřecí/krůtí prsa 300 g
olivový olej 1 lžíce
česnek 2 stroužky
cibule 2 větší kusy
sůl, pepř na dochucení
chili, mletá sladká paprika, koriandr mletý po lžičkách
bobkový list, nové koření, celý pepř pár kuliček
pasírovaná rajčata nebo rajčatový protlak 6 lžic
zelenina dle chuti cca – rajčata, papriky, mrkev, cuketa, chili paprička, řapíkatý celer, apod.
POSTUP:
Ideální je připravit si maso i polentu den předem. Nejprve si uvaříme kuřecí prsa v celku ve vodě společně s 1 ks rozkrojené cibule, česnekem (1 stroužek), novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem. Vaříme cca 30-45 min na mírném ohni. Vychladlé vařené maso vyjmeme z vývaru a pomocí vidličky (nebo rukama) natrháme na vlákna. Mezitím si uvaříme instantní polentu nebo použijeme kukuřičnou mouku (krupici). Uvedeme vodu k varu, osolíme a postupně, pomalu přisypáváme polentu a současně ji ve vroucí vodě rozmícháváme. Snížíme oheň na minimum a vaříme za důkladného míchání podle typu mouky až do kaše. Uvařenou polentu nalijeme na plech a necháme vychladnout a ztuhnout. Mezitím si pokrájíme veškerou zeleninu na kousky a cibuli s česnekem nadrobno. Na lžičce oleje na pánvi orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme zeleninu, natrhané maso, pasírovaná rajčata, koření a vše chvíli restujeme a nakonec podlijeme trochou vody a chvíli vaříme na mírném plamenu. Vychladlou polentu pokrájíme na větší kousky, potřeme zbylým olivovým olejem a grilujeme z obou stran do křupavé kůrky. Podáváme se salátkem z čerstvé zeleniny.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
Celý recept můžete shlédnout v ČT Dobrém ránu, kde jsem ho už před lety vařila v přímém přenosu >>tady<<.
Ať už chcete hubnout, váhu si udržet nebo přibrat, mám pro vás tři různé varianty FIT jídelníčků ke stažení s recepty na snídaně, obědy, večeře i svačiny. Liší se jen porcemi a všechna jídla jsou i s alternativou bez masa, lepku či laktózy.
Více o FIT jídelníčku najdete >>tady.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖