Trhané maso s grilovanou polentou

Připravila jsem pro vás recept na grilovanou polentu s netradičně upraveným trhaný masem. Inspirací mi byla jihoamerická kuchyně. Toto lahodné jídlo jsem ochutnala při návštěvě Venezuely, kde je trhané maso tradičním pokrmem. Můžete použít maso drůbeží i hovězí a přidat zeleninu a koření podle své chuti.

Trhané maso s grilovanou polentou

SUROVINY na 2-3 porce:

kukuřičná krupice (polenta) 200g

kuřecí/krůtí prsa 300 g

olivový olej 1 lžíce

česnek 2 stroužky

cibule 2 větší kusy

sůl, pepř na dochucení

chili, mletá sladká paprika, koriandr mletý po lžičkách

bobkový list, nové koření, celý pepř pár kuliček

pasírovaná rajčata nebo rajčatový protlak 6 lžic

zelenina dle chuti cca – rajčata, papriky, mrkev, cuketa, chili paprička, řapíkatý celer, apod.

POSTUP:

Ideální je připravit si maso i polentu den předem. Nejprve si uvaříme kuřecí prsa v celku ve vodě společně s 1 ks rozkrojené cibule, česnekem (1 stroužek), novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem. Vaříme cca 30-45 min na mírném ohni. Vychladlé vařené maso vyjmeme z vývaru a pomocí vidličky (nebo rukama) natrháme na vlákna. Mezitím si uvaříme instantní polentu nebo použijeme kukuřičnou mouku (krupici). Uvedeme vodu k varu, osolíme a postupně, pomalu přisypáváme polentu a současně ji ve vroucí vodě rozmícháváme. Snížíme oheň na minimum a vaříme za důkladného míchání podle typu mouky až do kaše. Uvařenou polentu nalijeme na plech a necháme vychladnout a ztuhnout. Mezitím si pokrájíme veškerou zeleninu na kousky a cibuli s česnekem nadrobno. Na lžičce oleje na pánvi orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme zeleninu, natrhané maso, pasírovaná rajčata, koření a vše chvíli restujeme a nakonec podlijeme trochou vody a chvíli vaříme na mírném plamenu. Vychladlou polentu pokrájíme na větší kousky, potřeme zbylým olivovým olejem a grilujeme z obou stran do křupavé kůrky. Podáváme se salátkem z čerstvé zeleniny.

Recept byl certifikovaný Vím, co jím.

Celý recept můžete shlédnout v ČT Dobrém ránu, kde jsem ho už před lety vařila v přímém přenosu >>tady<<.

😋 Chutnají vám mé recepty a potřebujete inspiraci co doma vařit?

Ať už chcete hubnout, váhu si udržet nebo přibrat, mám pro vás tři různé varianty FIT jídelníčků ke stažení s recepty na snídaně, obědy, večeře i svačiny. Liší se jen porcemi a všechna jídla jsou i s alternativou bez masa, lepku či laktózy.

Více o FIT jídelníčku najdete >>tady.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖