Banánový fit chlebík

Vyzkoušejte můj oblíbený hrnkový recept na banánový fit chlebík z celozrnné mouky, kakaa a bez cukru a másla. Je úžasně vláčný díky jogurtu, má nízký obsah tuku, takže ho můžete i při hubnutí. Ideální ke snídani nebo jako zákusek. 

Na chlebík použijte zralé banány, které jsou přirozeně sladší a jejich konzistence na pečení vhodnější. Do těsta můžete ještě přidat vaše oblíbené ořechy nebo kousky hořké čokolády. A kdo nerad kakao, může místo něj přidat mák a upéct si makový chlebík. Ke snídani ho podávejte s polotučným jogurtem nebo tvarohem pro doplnění bílkovin.

Banánový fit chlebík

SUROVINY:

Banány 4 větší zralé
Citrónová šťáva 1 lžíce
Jogurt bílý polotučný 1 kelímek
Olej rostlinný 4 lžíce
Med nebo datlový sirup 6 lžic a více dle chuti
Vanilkový extrakt 1 lžička
Sůl špetka
Mouka celozrnná 2 hrnky (ideálně kombinace 1 hrnku špaldové a 1 hrnek celozrnné jemně mleté)
Soda 1 lžička
Prášek do pečiva 1 lžička
Skořice mletá 1 lžička
Kakao (holandské) 5 lžic

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 180° C a formu na chléb (srnčí hřbet) vyložíme pečícím papírem. Banány rozmačkáme vidličkou na kaši, zakápneme citrónovou šťávou a promícháme. Nejdříve v jedné míse spojíme všechny suché suroviny (mouka, kakao, skořice, prášek do pečiva, soda, sůl) a v druhé míse všechny tekuté (jogurt, olej, med, vanilkový extrakt, rozmačkané banány). Do tekuté směsi pomalu přisypáváme sypkou směs a důkladně promícháme. Nalijeme do formy a pečeme cca 1 hodinu.

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Jestli vám chutnají kakaové a čokoládové zdravé dezerty a dobroty, tak si stáhněte zdarma moji ekuchařku Čokomlsky >>tady.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖