Konzumace špaldy příznivě ovlivňuje naše zdraví díky vysokému obsahu cenných látek. Vyzkoušejte netradiční špaldové palačinky s nízkotučným sýrem a jahodami!
Špaldová mouka je vhodnou celozrnnou alternativou bílé pšeničné mouky a díky své oříškové chuti jí můžete použít na pečení koláčů, buchet, palačinek či lívanců. Nejraději z ní dělám tyhle špaldové palačinky. Těsto nastavuji cottage cheesem, který palačinky krásně zvláční a doplní o kvalitní bílkoviny. Na ředění těsta používám minerálku, po které jsou palačinky nadýchané. Jako náplň servírujte čerstvé ovoce s tvarohem a doslazujte medem nebo javorovým sirupem.
SUROVINY na 3-4 porce:
mouka celozrnná špaldová jemně mletá 150 g
vejce 1 ks
mléko polotučné 100 ml
minerálka na ředění těsta
cottage cheese 150 g
olej rostlinný 1 lžíce
špetka soli
jahody (nebo jiné čerstvé ovoce) 400 g
tvaroh polotučný 250 g
med (nebo přírodní sirup) dle chuti
čerstvá máta na ozdobu
POSTUP:
Z mouky, mléka, cottage cheese, vejce a špetky soli umícháme řidší těsto na palačinky. Ředíme minerálkou dle potřeby. Těsto necháme chvíli odležet. Na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem lijeme těsto a opékáme palačinky z obou stran. Ovoce pokrájíme, smícháme s tvarohem, ochutíme skořicí a medem. Palačinky podáváme s ovocným tvarohem.
Foto: Tomáš Martínez
Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖