Květákový salát s humusem a pitou

Vyzkoušejte salát ze syrového květáku s petrželí, cibulí, granátovým jablkem a výbornou zálivkou doplněný cizrnovým humusem a celozrnnou pitou.

Syrový květák krásně voní i chutná

Květák většinou konzumujeme vařený nebo smažený obalovaný. Ta první varianta je sice pro zdraví výhodnější, ale ne každému voní vařená úprava této košťálové zeleniny. Doporučuji proto vyzkoušet konzumaci květáku syrového, který si tak zachovává všechny cenné vitamíny a látky. Květák je bohatým zdrojem především vitamínu C a K, draslíku a vlákniny a také proti rakovinových sirných látek. Květák jsem ochutila zálivkou ze sezamového oleje, sójové omáčky a citrónové šťávy a v kombinaci s petrželkou, cibulí a granátovým jablkem je tento salát příjemným osvěžením a zpestřením jídelníčku. Salát je nejlepší uležený až druhý den, protože květák krásně zkřehne. Můžete doplnit humusem s celozrnnou pitou, nebo ho mít jako zeleninovou přílohu k masu či jiné bílkovině.

Květákový salát s humusem a pitou

SUROVINY na 2 porce:

Květák 1 střední ks 500 g
Semínka granátové jablko 100 g
Cibule červená 100 g
Petrželová nať 20 g
Sójová omáčka 20 g
Olej sezamový 15 g
Citrónová šťáva 10 g
Chléb pita celozrnný 2 ks
Cizrnový humus 150 g

POSTUP:
 

Syrový květák omyjeme a jednotlivé růžičky nakrájíme či rozdrobíme najemno. Granátové jablko rozpůlíme a vyndáme zrníčka, která přidáme ke květáku. Cibuli a petržel nasekáme najemno a smícháme s květákem. Zálivku připravíme z oleje, citrónové šťávy a sójové omáčky. Vše důkladně smícháme a dáme přes noc do lednice. Podáváme ho s pitou a humusem.

Certifikovaný recept na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖