Celozrnný chléb se sušenými rajčaty a olivami

Miluji sušená rajčata a olivy a tak jsem jimi zkusila ochutit můj klasický recept na celozrnný chléb. Výsledek stojí opravdu za to! 

Celozrnná mouka obsahuje více živin

  • Celozrnná mouka je vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, vitamínů, a minerálů.
  • Oproti bílé mouce má všechny tyto živiny zachované. Díky zpracování celého zrna zůstává v celozrnné mouce většina původních živin.
  • Mouka je tak bohatá na vitamíny skupiny B, betakaroten, vitamín E a řadu minerálů (především hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo).
  • Celozrnné produkty mají i nižší glykemický index díky vyššímu obsahu polysacharidů, proto lépe zasytí než pečivo z bílé mouky. Bílá mouka obsahuje jednoduché cukry, které způsobují kolísání hladiny cukru v krvi a nižší sytivost.
  • Enzymy a vitamíny obsažené v klíčku zrna pomáhají štěpit lepek a škroby. Pokud tedy jíme převážně pečivo a přílohy z bílé mouky bez ostatních částí zrna, může nám to způsobovat potíže s trávením lepku a narušení střevní sliznice.

Celozrnné mouky všeho druhu

Celozrnnou mouku můžete v dnešní době koupit téměř ze všech obilovin – pšeničnou, žitnou, špaldovou, ječnou i ovesnou. Pro celiaky jsou k dostání celozrnné mouky pohankové, kukuřičné, rýžové i sójové. Nechám tedy na vás z jaké mouky se chléb upečete, já mám ráda kombinaci žitné a celozrnné pšeničné.

Celozrnný chléb se sušenými rajčaty a olivami

SUROVINY:

Celozrnná mouka pšeničná jemná 250 g
Celozrnná mouka žitná 250 g
Sušené droždí 1 balení (nebo čerstvé droždí půl kostky)
Sůl 2 lžičky
Provensálské koření 1 lžíce
Voda vlažná cca 300 ml
Sušená rajčata 100 g
Olivy černé 50 g

POSTUP:

V míse smícháme mouky, droždí, sůl, koření a postupně přidáváme vodu za důkladného míchání. Rajčata a olivy nakrájíme na drobné kousky a přidáme do těsta. Důkladně prohněteme a podle potřeby přidáváme vodu či mouku. Hněteme tak dlouho, až se těsto přestane lepit a je hezky vláčné. Pak těsto přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout na teplém místě alespoň hodinu. Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Po vykynutí z těsta vytvoříme požadovaný tvar chleba, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě alespoň 30 min kynout. Pak pečeme v troubě cca 40 minut. Krájíme až po vychladnutí a skladujeme v utěrce na chladném místě.

Recept byl certifikován Vím, co jím.

🥗 FIT RECEPTY na každý den 🥗

Více zdravých receptů na snídaně, obědy, večeře i svačiny najdete v mém Fit jídelníčku >>tady. Vybrat si můžete hned ze tří variant – redukční, udržovací i přibírací.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖