Krémová hrášková polévka v odlehčené verzi. Uzené tofu místo smažených krutonků dodá pokrmu bílkoviny a místo smetany je polévka zahuštěna jen vařenou bramborou. Vyvážená polévka, kterou si prostě zamilujete!
Zeleninové krémové polévky se často zahušťují tučnou smetanou a posypávají navrch krutonky ze smaženého pečiva nebo uzeninou. A pak díky přebytečnému tuku a pečivu jsou energeticky vydatné, ale postrádají kvalitní živiny. Nebo je někdo nemůže z důvodu celiakie nebo laktózové intolerance. Mám pro vás můj osvědčený recept lahodné zeleninové polévky bez lepku a laktózy. Místo smetany zahustíte polévku vařeným bramborem a místo smaženého pečiva přidáte krutony z uzeného tofu. Tofu je navíc plné lehce stravitelných bílkovin, které často v zeleninových polévkám chybí. A kdo rád maso, tak můžete zkusit polévku posypat opečenou kvalitní šunkou.
SUROVINY na 1 porci:
hrášek zelený 200 g (můžete použít i jinou zeleninu – např. pórek, brokolici, květák, apod)
cibule 1 střední ks
česnek 1 stroužek
olej olivový 2 lžičky
tofu uzené 100g
brambory 150g
zeleninový vývar 500ml
sůl, pepř, muškátový oříšek
POSTUP:
Na hluboké pánvi nebo v hrnci orestujeme nakrájenou cibuli na 1 lžičce oleje, po chvíli přidáme hrášek a oloupané a pokrájené brambory, zalijeme vývarem a necháme vařit do změknutí brambor (cca 15-20 min). Pak vše důkladně rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Tofu pokrájíme na drobné kostičky, které opražíme na druhé lžičce oleje do křupava a posypeme jimi polévku.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
Všechny mé oblíbené recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.
Recepty jsou i v bezmasé, bezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.
Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖