Houbaření patří k české kultuře a houby do české kuchyně a já pro vás mám jednoduchý hrnečkový recept na mé oblíbené houbové veganské karbanátky z hnědé čočky, které vás překvapí svou masitou konzistencí a výtečnou chutí!
INGREDIENCE:
Čočka hnědá v suchém stavu 1 hrnek
Houby čerstvé nadrobno pokrájené 3 hrnky
Česnek 3 stroužky
Cibule najemno nasekaná 1 hrnek
Sůl a pepř dle chuti
Čerstvé bylinky 1 hrst dle chuti (petržel, bazalka, majoránka, apod)
Sladká nebo uzená paprika 1 lžička
Hořčice dijonská 2 lžíce
Vinný ocet 2 lžíce
Zelenina dle chuti pokrájené na drobno (mrkev, kapusta, řapíkatý celer, špenátové listy) 1 hrnek
Semínka slunečnicová ½ hrnku
Strouhanka z celozrnného pečiva nebo mouka celozrnná pšeničná 2 hrnky
POSTUP:
Čočku namáčíme cca dvě hodiny a vodu slijeme. Pak jí vaříme do měkka cca 20-30 minut. Slunečnicová semínka orestujeme na sucho na pánvi, pak rozmixujeme a smícháme se strouhankou a kořením, solí, pepřem. Na oleji orestujeme cibuli, česnek, houby a zeleninu a necháme vychladnout. Do vychladlé uvařené čočky vmícháme hořčici, ocet a rozmačkáme vše na kaši (nebo použijeme mixér). Čočku, houbovou směs a suchou směs smícháme dohromady a necháme alespoň 30 min v lednici uležet. Ze směsi pak mokrýma rukama tvoříme karbanátky, které opékáme na pánvi na trošce oleje nebo grilujeme cca 3-5 minut z každé strany. Obracíme až po ztvrdnutí kůrky, jinak se karbanátky mohou rozpadat. Podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
A jestli máte chuť na další moje zdravé recepty na snídaně (nebo i svačiny, obědy a večeře), tak je všechny najdete ve FIT jídelníčku, který si můžete vybrat rovnou ve třech kategoriích – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání. Všechny recepty jsem připravila i v bezmasé, bezlepkové a bezlaktózové variantě. Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖