Přichází mi od vás řada dotazů na sladké recepty pro laktózové intoleranci, celiakii nebo veganskou inspiraci. Vyzkoušela jsem proto udělat italské tiramisu bez smetanového sýru, cukru, vejce a klasických pšeničných piškotů. Tento recept je bezlepkový a bezlaktózový, vhodný pro ty, co nemohou ze zdravotních důvodů mléčné produkty, lepek nebo si chtějí jen zdravě zamlsat.
Tofu často používám jako náhradu za tvaroh a smetanové sýry. Rozmixované tofu můžete používat všude tam, kde byste potřebovali nahradit tyto mléčné produkty. Stejně jako obyčejný tvaroh nemá tofu samo o sobě téměř žádnou chuť a potřebuji nasáknout ostatními ingrediencemi. V tomto případě káva, med a kakao jsou skvělou kombinací. Bezlepkové piškoty jsou k sehnání ve zdravé výživě či ve větších supermarketech, většinou se vyrábí z mouky kukuřičné. Tento dezert doporučuji nechat uležet alespoň jeden den v lednici, aby se dobře spojily všechny chutě.
Tofu natural 500 g
Smetana ovesná 100 ml
Med 8-10 lžic (nebo jiné sladidlo dle chuti)
Bezlepkové piškoty 120 g
Kakao holandského typu 2 lžíce
Káva 3 lžičky
Kávu zalijeme horkou vodou ve větší misce. Tofu, med a smetanu vyšleháme mixérem do jemného krému. Piškoty na pár vteřin ponoříme do misky s kávou a klademe vedle sebe na dno pečící formy. Na piškoty vrstvíme tofu krém. Podle velikosti formy můžeme postup ještě jednou zopakovat. Závěrečnou vrstvu tofu krému posypeme kakaem. Dáme alespoň na 24 hodiny do lednice vychladnout.
Recept je certifikovaný Vím, co jím.
Nejprodávanější ekuchařku Fitmlsky pro zdravé mlsání si stáhnete >>tady.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖