Karbanátky s lehkým bramborovým salátem

Grilování se většinou nese v duchu zvýšeného příjmu tučného masa a uzenin. Vyzkoušejte tuhle odlehčenou verzi karbanátků s bylinkovým bramborovým salátem. 

Na karbanátky vybírám maso mleté hovězí nebo drůbeží, které má nižší obsah tuku než mleté vepřové. Pak do karbanátků přidávám ovesné vločky, které nejen doplní řadu zdraví prospěšných živin, ale pomáhají také pojit směs místo mouky či strouhanky. Pro bezlepkovou dietu zvolte vločky bezlepkové. Můžete karbanátky ještě doplnit i listy spařené a nasekané kapusty či mladého špenátu, které jsou výborným zdrojem kyseliny listové. Na bramborový salát se skvěle hodí rané brambory vařené ve slupce nebo pečené v troubě. 

SUROVINY na 4-6 porcí:

Mleté maso hovězí nebo drůbeží 800 – 1000 g
Cibule 2 menší kusy nebo jedna větší
Česnek 6 stroužků
Vejce 1 ks
Ovesné vločky suché 50 g
Majoránka 1 větší hrst
Sůl, pepř dle chuti
Paprika mletá uzená 2 lžičky
Brambory rané 1 kg
Olej řepkový 2 lžíce
Olej olivový 2 lžíce
Hořčice dijonská 1 lžíce
Koriandr čerstvý nebo petržel 1 větší hrst
Cibule jarní 100 g
Citrónová šťáva 1 lžíce

POSTUP:

Rané brambory omyjeme a dáme vařit i se slupkou do vroucí vody na cca 15-20 minut nebo je pečeme i se slupkou do změknutí v troubě, pak dáme vychladit. Ovesné vločky si mezitím namočíme do misky s vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Cibuli pokrájíme nadrobno a smícháme s mletým masem, vejce, ovesnými vločkami a dochutíme drceným česnekem, polovinou soli a pepře, uzenou paprikou a majoránkou. Důkladně vše promícháme a pokud je směs ještě řídká, zahustíme ještě trochou ovesných vloček. Pak vytvoříme karbanátky, které opečeme na řepkovém oleji na pánvi nebo olejem potřeme a grilujeme z obou stran. Mezitím si připravíme bramborový salát. Jarní cibulku pokrájíme na drobné kousky a připravím si zálivku. Smícháme dijonskou hořčici s olivovým olejem, solí, pepřem, citrónovou šťávou a nasekaným čerstvým koriandrem. Vychladlé brambory pokrájíme na tenké plátky nebo kostičky a smícháme s jarní cibulkou a zálivkou. Vše důkladně promícháme, podáváme s karbanátky a zeleninovým salátem.

👇 FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN👇

Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.

Všechny recepty jsou i v bezmasébezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.

Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Fit jídelníček
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖