Jak na Nový rok, tak po celý rok. Proto začněme zdravě! Vyzkoušejte novoroční čočku netradičně jako pikantní salát s uzeným tempehem a zeleninou.
Zdravý novoroční talíř
Tempeh je skvělou alternativou uzeného masa. Je to fermentovaný produkt ze sójových bobů a má úžasné nutriční vlastnosti. Kromě vysokého podílu bílkovin obsahuje také vitamíny skupiny B a celou řadu minerálů (např. vápník, železo, hořčík a mangan) a hlavně je zdrojem probiotik. Tento čočkový salát připravuji z klasické zelené čočky, ale můžete použít i čočku hnědou nebo červenou. Čočka je skvělým zdrojem polysacharidů, vlákniny a bílkovin. Pro snížení nadýmavých účinků je vhodné čočku před vařením namočit do vody.
SUROVINY:
Čočka zelená v suchém stavu 300 g
Olej sezamový nebo olivový 2 lžíce
Žampióny bílé 300 g
Česnek 2-3 stroužky
Chilli paprička 1 ks
Paprika čerstvá červená 1 ks
Cibule 1 větší ks
Citrónová šťáva 1 lžíce
Sójová omáčka 20 g
Sůl, pepř dle chuti
Petržel hladkolistá 1 hrstka
Tempeh uzený 150 g
POSTUP:
Čočku nejdříve propláchneme a dáme namočit do vody (ideálně přes noc). Poté uvaříme do měkka, nikoli však do rozvaření. Mezitím si pokrájíme najemno česnek, chilli papričku a na plátky červenou papriku, žampiony a cibuli. Na oleji nejdříve orestujeme cibuli, česnek a chilli papričku a pak přidáme papriku a žampiony. Na závěr přidáme restovat na kostičky pokrájený uzený tempeh. Vše společně s čočkou promícháme a dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou, citrónovou šťávou a čerstvou petrželí. Salát je výborný teplý i studený.
Recept je certifikovaný Vím, co jím.
Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.
Všechny recepty jsou i v bezmasé, bezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.
Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖