Batátové brownies jsou výbornou zdravou svačinkou pro děti i dospělé. Neobsahují rafinovaný cukr, ani bílou mouku a přesto jsou vláčné a sladké.
Batáty jsou sladké brambory a proto se skvěle hodí na přípravu různých dezertů a moučníků. Těsto je díky nim vláčné a plné živin. Batáty jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů A, B, C a také hořčíku, draslíku a manganu. Batátové brownies jsou oslazené pouze datlovým sirupem, ale můžete nahradit i klasickým medem nebo čekankovým sirupem.
Těsto jsem zahustila mletými mandlemi a rýžovou moukou. Rýžová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Tato mouka má skvělou pojivost a hodí se tak na pečení moučníků. Mandle i rýžovou mouku však můžete nahradit i najemno rozmixovanými ovesnými vločkami (mají i bezlepkovou variantu).
batáty 800 g (1 střední sladká brambora)
mouka rýžová 100 g
mandle 100 g
vanilkový extrakt 1 lžička
kakao 50 g
sůl špetka
sirup datlový 100 g i více dle chuti
POSTUP:
Oloupané batáty pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody do změknutí na cca 20-25 minut. Poté batáty slijeme a rozmixujeme na hladké pyré. Mandle si na sucho na pánvi orestujeme a pak rozmixujeme dohladka. Pyré smícháme s datlovým sirupem, mletými mandlemi, rýžovou moukou, špetkou soli, vanilkovým extraktem a kakaem. Ochutnáme a v případě potřeby dosladíme. Nalijeme těsto na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 20-25 minut.
Recept je certifikovaný Vím, co jím.
Jestli jste stejně jako já milovníci čokolády a kakaa, tak mám pro vás zdarma ekuchařku jen se samými zdravými čoko dezerty, které můžete, i když hubnete nebo zdravě žijete! Většina z nich jsou i bez lepku a laktózy a věřím, že si na nich pochutnáte.
Ekuchařku si můžete ZDARMA stáhnout >>tady<<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖