Máte rádi švestkové koláče s drobenkou? Tento si určitě zamilujete! Místo klasické drobenky z bílé mouky, cukru a másla jsem drobenku udělala z pistácií, medu a ovesných vloček.
Pistácie jsem použila nejen na drobenku společně s namletými ovesnými vločkami, špaldovou moukou a medem, ale i do těsta, aby bylo chutnější a z části tak nahradily tuk. Do těsta jsem použila pro zvláčnění ještě podmáslí, které můžete nahradit kefírem či jogurtem nebo bezlaktózovým jogurtem. Nejvíce mi chutnají pistácie právě v kombinaci se švestkami, ale můžete použít jakékoli jiné sezónní ovoce a pistácie klidně nahradit mandlemi či vlašskými ořechy.
Švestkový koláč s pistáciovou drobenkou
SUROVINY:
Pistácie nepražené, nesolené 100 g
Ovesné vločky 100 g
Mouka špaldová celozrnná 150 g
Olej slunečnicový 30 g
Med 130 g
Kypřící prášek 1 lžička
Sůl špetka
Vejce 1 ks
Podmáslí 150 g
Skořice mletá 1 lžička
Švestky 300 g
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Ovesné vločky a 30 g pistácií si nejdříve rozmixujeme úplně do hladka a smícháme se špaldovou moukou. Odsypeme do misky stranou 2 vrchovaté lžíce a přidáme 50 g nahrubo nadrcených pistácií a 30 g medu. Lžičkou promícháme a dáme stranou. Do moukové směsi přidáme lžičku prášku do pečiva, skořici, špetku soli a dále olej, vejce, podmáslí a důkladně promícháme. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem a švestky odpeckujeme. Do formy vlijeme těsto a poklademe švestkami slupkou dolů. Na závěr posypeme pistáciovou drobenku a ještě zbylými 20 g pistácií vcelku. Pečeme cca 30 min.
Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady. a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖