Domácí zmrzlina z tvarohu je plná bílkovin a díky čerstvým jahodám i vitamínů. Dopřejte si v horkých dnech toto lehké osvěžení.
Super jednoduchá a zdravá domácí zmrzlina
Ovocné zmrzliny v létě osvěží, ale příliš nezasytí, protože jsou jen plné vody a ty kupované ještě navíc i cukru. A na druhé straně ty smetanové nás sice zasytí, ale zase mají vyšší obsah tuků. Jednou za čas ani jedna z nich nevadí, ale pokud hledáte zrmzku, kterou můžete bez výčitek každý den, tak tu si zkuste vyrobit doma!
Ideální je kombinace ovoce s polotučným tvarohem nebo jogurtem/skyrem, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin a tak nás tahle zmrzlina nejen osvěží, ale i příjemně zasytí. Stačí rozmixovat čerstvé ovoce podle chuti a přidat polotučný tvaroh či jogurt. Podle kyselosti ovoce můžete ještě dosladit medem nebo jiným sirupem (čekankový, datlový, apod). Tohle je základ a pokud chcete, můžete zmrzlinu ještě vylepšit třeba přidáním vanilkové esence, strouhaného kokosu, hořké čokolády, chia semínek nebo i čerstvých bylinek. A pokud nemáte zmrzlinovou formu na nanuky, tak použijte kelímky od jogurtu a lékařskou špachtli.
SUROVINY:
jahody 500 g
vanilkový extrakt 1 lžička
med 4 lžíce (méně i více dle kyselosti jahod)
tvaroh polotučný 250 g
POSTUP:
Jahody rozmixujeme dohladka a přidáme tvaroh, lžičku vanilkového extraktu a dosladíme medem. Každé ovoce je jinak kyselé, tak si před zamrazením zmrzku ochutnejte a v případě potřeby ještě doslaďte. Vše důkladně promixujeme a dáme do libovolné formy na zmrzlinu alespoň na 2 hodiny do mrazáku ztuhnout.