Aby pokrm byl vyvážený a obsahoval všechny potřebné živiny, je důležité myslet na zdroje všech tří základních živin – sacharidy, tuky i bílkoviny.
Saláty, které obsahují pouze zeleninu nebo jsou v lepším případě doplněny např. těstovinou, kuskusem a olejem jsou stále neplnohodnotné, protože jim chybí bílkovina. Následkem takového obědu či večeře je brzký hlad po jídle, únava nebo chutě na sladké.
Pokud si tedy děláte salát k hlavnímu jídlu, nezapomínejte ho vždy doplnit kvalitní bílkovinou (libové maso, ryby, šunka, sýrm tofu či luštěniny) a zdravým tukem – rostlinné panenské oleje, semínka či ořechy, avokádo, apod.
Stejně tak nám dobře nemusí posloužit k hlavnímu jídlu ani saláty pouze bílkovinovo-zeleninové (např. s salát s kouskem kuřecího masa), protože zase chybí zdravé tuky a komplexní sacharidy. Když k takovému salátu nepřikousneme kousek celozrnného nebo bezlepkového pečiva a nedoplníme kvalitním olejem, můžeme mít opět po takovém obědě nebo večeři brzo hlad, chutě na sladké a pocity „nedojedenosti“.
Tohle zvláště platí pro ženy, které se snaží hubnout a těmito saláty se snaží nahrazovat večeře v domnění, že po tom rychleji shodí nadbytečná kila, ale ve výsledku nakonec zkonzumují daleké více kalorií a nevhodných živin po této večeři, kdy je pak honí mlsná, než kdyby si daly pořádný výživný salát k večeři. Čistě zeleninový salát se tedy hodí jako příloha, ale pokud chceme ze salátu vykouzlit hlavní jídlo, je důležité pohlídat si všechny živiny.
Vyzkoušejte tento můj oblíbený bramborový salát s fazolemi, který je inspirací, jak chutně nakombinovat v salátu všechny živiny.
brambory rané 150-200 g
chřest zelený 100 g
mungo klíčky hrstka 20 g
nakládané (nebo vařené) červené fazole 130 g
ředkvičky 100 g
kopr čerstvý 1 hrst (nebo jiné bylinky)
olej olivový 1 lžíce
bílý vinný ocet nebo citrónová šťáva 1-2 lžičky
med 1 lžička
hořčice hrubozrnná 1 lžíce
Očištěné rané brambory povaříme do měkka ve vroucí vodě i se slupkou. Na posledních pár minut vložíme do vody k bramborům i chřest (kterému ořízneme dřevnaté konce stonků) a krátce jej povaříme. Po vychladnutí zeleninu pokrájíme a stejně tak i ředkvičky. Na zálivku smícháme hořčici, med, ocet, olivový olej a posekaný kopr. Smícháme zeleninu s fazolemi, klíčky a zálivkou.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
Více zdravých receptů na snídaně, obědy, večeře i svačiny najdete v mém Fit jídelníčku >>tady. Vybrat si můžete hned ze tří variant – redukční, udržovací i přibírací.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖