Mám pro Vás další zdravý recept v podobě bezlepkových noků z červené řepy s kozím sýrem, vlašskými ořechy a bazalkovým pestem.
Tradiční noky se vyrábí z brambor a pšeničné bílé mouky, kterou můžeme nahradit moukou celozrnnou nebo špaldovou a pro bezlepkovou variantu, kterou jsem v tomto receptu použila, kukuřičnou jemnou mouku. Ta se skvěle hodí právě k bramborovému těstu. Do něj jsem ještě přidala rozmixovanou pečenou řepu, která nokům dodá úžasnou příchuť a krásnou barvu. Můžete však řepu vynechat nebo nahradit jinou barevnou zeleninou (např. pečenou dýní nebo mrkví). Noky jsem dochutila už jen bazalkovým pestem, nasekanými vlašskými ořechy a čerstvým kozím sýrem.
A kdo nerad kozí sýr, tak noky může posypat jiným čerstvým sýrem, cottage sýrem, mozzarellou nebo opečeným tofu. Pokud nemáte pesto, nahraďte ho kvalitním olivovým olejem a čerstvou bazalkou.
K nokům jsem ještě udělala můj oblíbený rukolový salát salát s řepovým caprese. Jen pokrájíme řepu ať už syrovou nebo pečenou na tenké plátky, stejně tak rajčata a pokapeme olivovým olejem, trochou citrónu a dozdobíme rukolou a čerstvou bazalkou.
Noky:
Řepa červená 200 g
Brambory 400 g
Sůl 1 lžička
Vejce 1 ks
Mouka kukuřičná hladká 250 g
Pesto bazalkové 40 g
Kozí sýr čerstvý 300 g
Ořechy vlašské 40 g
Rukolový řepový salát:
Rukola 100 g
Řepa červená 250 g (syrová nebo pečená)
Citrónová šťáva 1 lžička
Rajčata 150 g
Čerstvá bazalka hrstka
Sůl, pepř, olivový olej, balzamiko na dochucení
Nejdříve si v troubě na 180 °C asi hodinu v alobalu upečeme i se slupkou řepu, kterou pak vychlazenou oloupeme a v mixéru rozmixujeme na hladké pyré. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce a ještě za tepla oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Nastrouhané brambory smícháme s řepovým pyré, osolíme a přidáme jedno celé vejce a postupně zapracujeme kukuřičnou mouku. Těsto by nemělo lepit, v případě potřeby přidejte ještě mouku. Těsto necháme v míse pod utěrkou na chvíli odležet a pak si z něj vytvoříme noky (můžeme použít jen lžičku nebo si z těsta vyválet válečky a ty nakrájet na menší kousky), které vhodíme do vroucí vody. Když vyplavou, necháme ještě pár sekund a pak vyndáme. Ještě za tepla noky smícháme v míse s pestem, aby se noky v pestu všechny obalily. Podáváme s kozím sýrem, opraženými (na sucho na pánvi nebo krátce v troubě) nalámanými vlašskými ořechy a salátem z rukoly, bazalky, rajčat a syrové nebo pečené řepy.
Další mé oblíbené řepové recepty najdete >>tady.
A jestli nechcete řešit co vařit a jíst po celý týden, tak si určitě stáhněte FIT JÍDELNÍČEK. Jsou tam další mé recepty na snídaně, obědy, večeři i svačiny upravené podle toho jestli chcete hubnout, přibírat nebo si váhu udržet a jen zdravě jíst. A to vše i v bezmasé, bezlepkové i bezlaktózové verzi. Více informací o najdete >>tady<<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖