Vyzkoušejte tyhle slané muffiny z quinoy, sýru cottage a sušených rajčat, které jsou přirozené bezlepkové. Hodí se na svačinu nebo i hlavní jídlo, protože jsou plné kvalitních bílkovin a vlákniny. Quinoa je pseudoobilovina, která má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek, ale můžete jí nahradit v receptu i kuskusem, jáhly nebo jinou zdravou obilovinou.
Quinoové muffiny jsou odlehčeným zpestřením hlavního jídla nebo svačiny. Hodí se do krabičky do práce, dětem do školy či školky nebo na cesty a výlety s sebou. Cottage cheese můžete nahradit i jeho bezlaktózovou verzí, nebo kozím sýrem či tofu. Do muffinů přidávám čerstvý špenát, ale můžete opět nahradit jinou svou oblíbenou zeleninou, například jsou skvělé i s cuketou nebo nastrouhanou mrkví. Doporučuji k muffinům sještě poddávat salát z čerstvé zeleniny a nějaké dobrý dip k tomu, například z bílého jogurtu a česneku nebo rajčatovou salsu.
SUROVINY:
Quinoa syrová (nebo jiná obilovina) 250 g
Olej olivový 2 lžíce
Sušená rajčata v oleji 50 g
Vejce 2 ks
Sýr Cottage 300g
Sůl ½ lžičky
Prášek do pečiva 1 lžička
Česnek 2 stroužky
Špenát čerstvý 100 g
Petržel čerstvá 1 větší hrst
POSTUP:
Quinou nejdříve propláchneme horkou vodou a pak dáme vařit podle návodu na cca 20 minut. Mezitím si pokrájíme na menší kousky sušená rajčata a špenát natrháme na kusy. Pak všechny suroviny smícháme s vychladlou quinou, pomocí lžíce rozdělíme do papírových formiček a následně do pečící formy na muffiny. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30-40 min.
Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.
Více zdravých receptů na snídaně, obědy, večeře i svačiny najdete v mém Fit jídelníčku >>tady. Vybrat si můžete hned ze tří variant – redukční, udržovací i přibírací. Všechny recepty jsou i možností bez masa, lepku a laktózy.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖