Upečte si jarní špenátový koláč ve zdravé odlehčené podobě. Slané koláče jsou většinou plné živočišných tuků (tučné sýry, smetana, uzeniny), bílé mouky (korpus) a s minimem bílkovin, vlákniny a zeleniny. V jarním období náš organismus ocení lehčí stravu, plnou kvalitních živin. Zkuste si proto tentokrát upéct zdravý a nutričně vyvážený slaný koláč z celozrnné mouky, hromady špenátu s nízkotučným sýrem. Recept je opravdu výborný a snadný!
Na korpus používám kombinaci celozrnné žitné a pšeničné mouky s minimem oleje a pro zvláčnění těsta používám bílý jogurt. Slané koláče jsou často díky tučným sýrům a smetaně ochuzeny o cenné bílkoviny, proto přidávám nízkotučný sýr cottage (nebo ricottu či kozí sýr), který se skvěle hodí ke špenátovým listům a vejcím. Nezapomeňte na čerstvé bylinky a česnek, které koláči dodají výraznější chuť.
Tuňáková verze
Skvělý je také i bez sýru s tuňákem a restovanou cibulí. V tomto případě necháme na trošce oleje zesklovatět červenou nebo normální cibuli pokrájenou na měsíčky a pak promícháme s tuňákem z konzervy ve vlastní šťávě a přidáme ke spařenému špenátu a zalijeme rozšlehaným vejcem.
Těsto:
celozrnná pšeničná mouka 100 g
celozrnná žitná mouka 100 g
bílý jogurt do 3 % tuku 150 g
olivový olej 3 polévkové lžíce
sůl ½ lžičky
Náplň:
čerstvý špenát spařený 3 hrnky (můžete část nahradit kopřivami)
vejce 2 ks
sýr cottage 400 g
česnek 3 stroužky
polotučné mléko nebo rostlinné 100 ml
sůl, pepř, muškátový ořech
čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, pažitka)
POSTUP:
Nejdříve si připravíme z mouky, oleje, soli a jogurtu těsto. Vše důkladně rukou prohněteme, zabalíme těsto do folie a necháme alespoň hodinu v lednici odležet. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si náplň do koláče. Spaříme listy špenátu nebo kopřiv a promícháme se sýrem, prolisovaným česnekem a bylinkami. V další misce si rozšleháme vejce s mlékem a osolíme, opepříme. Odleželé těsto vyválíme. Koláčovou formu lehce pokapeme olivovým olejem a přendáme do ní těsto. Poklademe špenátovou směsí a zalijeme rozšlehaným vejcem. Pečeme cca 30-40 min.
Více receptů s konkrétními porcemi najdete ve >>Fit jídelníčku<<, který jsem sestavila ve třech variacích – redukční, přibírací nebo udržovací.
Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖