Tento dýňový cheesecake je úžasně vláčný, nízkotučný a vhodný i při redukci hmotnosti. Díky tvarohu a čerstvému sýru je také koláč zdrojem kvalitních bílkovin a skvěle zasytí.
Z dýně Hokkaido nejčastěji připravuji krémovou polévku, ale díky její přirozeně nasládlé, lehce oříškové chuti jsem jí zkusila i na tento sladký dezert. Používám nejraději dýni pečenou, ale můžete ji i podusit do změknutí. Také je možné do receptu použít i jiné druhy dýně, například máslovou či muškátovou, ale tyto dýně před úpravou oloupejte.
Dýňový cheesecake
INGREDIENCE:
Sušenky žitné čokoládové (Rej) 240 g (nebo např. Ovesné sušenky Mysli na zdraví čokoládové)
Mléko polotučné nebo rostlinné mléko 100 ml
Dýně Hokkaido, zbavená semínek 300 g
Sůl špetka
Skořice mletá 1 lžička
Šťáva z pomeranče 2 lžíce + trocha kůry
Vejce 2 ks
Datlový sirup 130 g i více dle chuti
Tvaroh měkký polotučný 250 g
Krémový sýr nízkotučný (např. Lučina linie, Gervais, Linessa Cream cheese, apod.) 300 g
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180 ° C a nejdříve si upečeme dýni. Na pečící papír poklademe pokrájenou dýni i se slupkou a necháme cca 30 min péct do změknutí. Mezitím si připravíme korpus. Sušenky rozdrtíme (válečkem či v mixéru) a zalijeme mlékem. Důkladně rukou promícháme a rozprostřeme na dno dortové formy, kterou vyložíme pečícím papírem. Korpus dáme do trouby předpéct na 10 minut. V míse smícháme tvaroh, sýr, vejce, sirup a přidáme špetku soli, skořici a pomerančovou šťávu i trochu nastrouhané kůry. Upečenou dýni rozmixujeme do hladka na pyré a smícháme s tvarohovou směsí. Ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme. Vlijeme na sušenkový korpus a dáme do trouby na cca 45-60 min až povrch zezlátne a náplň ztuhne.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
😋 FIT KOLÁČE PRO CELOU RODINU
Více zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady. a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.