Zkuste si letos na Velikonoce upéct tento zdravý mazanec ze špaldové mouky, tvarohu a s léčivými brusinkami. Je úžasně vláčný, plný vlákniny, bílkovin a vitamínů.
Tradiční mazanec se dělá z kynutého těsta, bílé mouky, cukru, másla a rozinek. Obsahuje minimum vlákniny, bílkovin, za to spoustu cukru, prázdných kalorií z mouky a nasycených tuků z másla. Zkuste letos upéct zdravější verzi ze špaldové celozrnné mouky, která má lehce oříškovou chuť a spoustu vlákniny. Pro zvláčnění těsta a doplnění bílkovin používám polotučný tvaroh (ideální je tvaroh měkký). Mazanec dělám s brusinkami naloženými v rumu, můžete je však nahradit i klasicky rozinkami nebo kombinací brusinek a rozinek.
SUROVINY:
mouka celozrnná špaldová 350 g
tvaroh polotučný měkký 250 g
máslo nebo Hera 60 g
kypřící prášek 1 balení
brusinky (rozinky) sušené 100 g
vejce 2 ks
cukr vanilkový 1 balíček
rum 2 lžíce
med 6 lžic
oříšek muškátový špetka
citronová kůra 1 lžička
citrónová šťáva 1 lžíce
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180 ° C a brusinky naložíme do rumu. Tvaroh si utřeme s vanilkovým cukrem, medem, máslem a vejci (necháme si 1 bílek na potření). Mouku smícháme s kypřícím práškem. Vše spojíme dohromady, přidáme citrónovou kůru, šťávu, muškátový oříšek a důkladně prohněteme. Těsto ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme medem. Z těsta vytvoříme navlhčenýma rukama bochánek, který poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme povrch vaječným bílkem a dáme péct do trouby na cca 60 min. Hotový mazanec zkoušíme špejlí, aby se těsto nelepilo. Pokud nám mazanec na povrchu v průběhu rychleji ztmavne, přikryjeme ho alobalem a necháme dopéct vnitřek.
Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.
Více zdravých receptů najdete v mém Fit jídelníčku >>tady. Vybrat si můžete ze tří variant – redukční, udržovací i přibírací.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖