Linecké cukroví se peče na Vánoce snad v každé domácnosti. Vyzkoušejte letos trochu netradiční zdravou variantu lineckého bez bílé mouky, másla a cukru. Linecké jsou krásně vláčné díky tvarohu, který navíc doplní cukroví o sytící bílkoviny.
Základem klasického lineckého cukroví je bílá mouka, cukr a máslo. Mnozí se tak cukroví musí z důvodu přílišné sladkosti, tučnosti či obsahu lepku vyhnout či jej výrazně omezit. Linecké však můžete připravit i zdravěji a dopřát si jej bez výčitek.
SUROVINY na cca 90 ks, 4 plechy:
mouka celozrnná špaldová 360 g
tvaroh polotučný 250 g
máslo nebo Hera 130 g
sirup agáve, med nebo čekankový 120 g a více dle chuti
sůl špetka
žloutek 1 ks
citronová kůra špetka
marmeláda rybízová cca 80 g na slepování
POSTUP:
Tvaroh smícháme se změklým máslem, sirupem, solí, žloutkem a citrónovou kůrou. Vše důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku a rukama vytvoříme hladké těsto. Těsto ochutnejte a v případě potřeby ještě doslaďte. Těsto pak zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme do lednice přes noc odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a z těsta vytvoříme několik menších kusů, které na pomoučněném vále válečkem rozválíme na tenký plát. Vykrajujeme požadované tvary formičkou a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 10-12 minut dozlatova. Vychladlé linecké slepíme dohromady marmeládou a dáme do krabice uležet.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
Další výborné a zdravé recepty na vánoční cukroví najdete v mé speciální ekuchařce Chrismlsky >>tady. Ať můžete mlsat bez výčitek i o Vánocích.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖