Amarant je sice méně známou, ale přesto vysoce výživově hodnotnou pseudoobilovinou. Oproti ostatním obilovinám má nejvyšší obsah bílkovin, minerálů, zdravých tuků a řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Vyzkoušejte tento můj oblíbený netradiční recept na kakaový pudink z amarantu.
Amarantový pudink
Po uvaření amarant hezky ztuhne, a proto je ideální na přípravu právě pudinku. Tepelně upravený amarant zůstává křupavý, proto se nebojte, že je nedovařený. Pro pudinkovou konzistenci jsem také použila chia semínka, která ve vodě zgelovatí a nabobtnají. Stejně tak můžete použít mletá lněná semena. V receptu je amarant vařený v mléce, ale můžete použít i jakýkoli rostlinný nápoj – např. kokosové, sójové či mandlové mléko. Pudink stačí osladit medem nebo jiným sirupem. Přidat můžete nejen kakao, ale také kokos, skořici, vanilku a čerstvé ovoce. Důležité je nechat pudink ideálně přes noc v lednici, aby ztuhl a všechny chutě se spojily. Tento recept je ideální i na snídani, protože obsahuje kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy, vlákninu i zdravé tuky. Vše co má obsahovat vyvážený a zdravý pokrm.
SUROVINY na 1 porci:
Amarant syrový 60 g
Mléko polotučné 200 ml
Med včelí 20 g
Kakao holandské 5 g
Chia semínka 5 g
Skořice mletá 5 g
Citrónová šťáva 10 g
POSTUP:
Amarantová semena nejdříve propláchneme ve vodě, aby se zbavila hořkosti. Pak uvaříme v mléce cca 20-30 minut na mírném plamenu. V případě potřeby podléváme vodou. Mezitím si lžičku chia semínek zalijeme trochou vody a necháme v lednici zgelovatět. Na závěr vaření vsypeme do amarantové kaše kakao a skořici. Po uvaření necháme vychladnout a přisypeme nabobtnalá chia semínka a dochutíme citrónovou šťávou a medem. Důkladně vše promícháme a dáme do lednice přes noc vychladnout.
Foto: Tomáš Martínez
Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖