BLOG - autorské články, recepty, rozhovory a videa

Proč jíst POHANKU…

Pohanka je tradiční českou surovinou a stejně jako quinoa či amarant se řadí mezi pseudoobiloviny. Nejčastěji se konzumuje vařená jako příloha k masu či zelenině. Z pohanky se však dají připravit i snídaňové sladké kaše, z pohankové mouky můžete péct moučníky či slané pečivo, nebo také použít pohanku na klasické knedlíky. Pohanka je bezlepková, nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah...

Celý článek

Zázvorové hovězí s pohankovým knedlíkem

Šťavnaté dlouho pečené masíčko na čerstvém zázvoru dělám již léta, ale tentokrát jsem zkusila s netradičními pohankovými knedlíky.

Celý článek

Proč jíst AMARANT…

Amarant je sice méně známou, ale přesto vysoce výživově hodnotnou pseudoobilovinou. Oproti ostatním obilovinám má nejvyšší obsah bílkovin, minerálů, zdravých tuků a řadu pozitivních účinků na lidský organismus. 

Celý článek

Amarantový pudink

Amarant je sice méně známou, ale přesto vysoce výživově hodnotnou pseudoobilovinou. Oproti ostatním obilovinám má nejvyšší obsah bílkovin, minerálů, zdravých tuků a řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Vyzkoušejte tento můj oblíbený netradiční recept na kakaový pudink z amarantu.

Celý článek

Proč jíst QUINOU…

Už jste vyzkoušeli quinou? Tato bezlepková pseudoobilovina má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek. 

Celý článek

Slané cottage muffiny

Vyzkoušejte tyhle slané muffiny z quinoy, sýru cottage a sušených rajčat, které jsou přirozené bezlepkové.  Hodí se na svačinu nebo i hlavní jídlo, protože jsou plné kvalitních bílkovin a vlákniny. Quinoa je pseudoobilovina, která má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek, ale můžete jí nahradit v receptu i kuskusem, jáhly nebo jinou zdravou obilovinou. 

Celý článek

Psychologické příčiny přejídání

Záchvaty přejídání jsou charakterizovány ztrátou kontroly nad jídlem a jeho množstvím. Nedějí se však jen tak a mají své příčiny, většinou emočního původu. U záchvatovitého přejídání není hlad spouštěčem, ale naše emoce. Jídlo totiž sytí nejen tělo, ale často i naši hladovou duši, která touží po naplnění. Problém je však ten, že jídlem duši nenasytíme.  

Celý článek

Zdravé pseudoobiloviny nejen pro celiaky

Pod názvem pseudoobiloviny se skrývají nutričně bohatá a chutná pohanka, amarant a quinoa. Tyto suroviny jsou přirozeně bezlepkové a oproti ostatním obilovinám mají vyšší podíl bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Navíc jsou plné vitamínů a minerálů a dají se z nich vykouzlit slané i sladké pokrmy.

Celý článek

Proč jíst FAZOLE…

Fazole jsou výživné a chutné v celé řadě pokrmů. Jak se zbavit těžké stravitelnosti a nadýmání a jaké všechno dobroty z fazolí se dají připravit se dozvíte v článku.

Celý článek

Fazolové sušenky

Vyzkoušejte fazole tentokrát ve sladké podobě jako kakaové sušenky! Jsou pečené bez vajec a cukru, výborně chutnají a skvěle zasytí!  

Celý článek