BLOG - autorské články, recepty, rozhovory a videa

idnes.cz: Pět tipů od psycholožky na zdravější život

Mnoho lidí se odhodlá ke změně životního stylu a velká část z nich selže. Kladou na sebe nereálně nároky, po prvním přešlapu se vracejí do starých kolejí, málo se chválí. Nutriční poradkyně a psycholožka Zuzana Douchová proto radí, jak nastartovat změnu a jak vydržet.

Celý článek

Psychologické tipy na změnu životního stylu

Všichni víme, jak by měl vypadat zdravý jídelníček a že sedět celý den u počítače není pro naši hmotnost ani zdraví přínosem. Většina z nás přesně teoreticky ví, co by měla ve svém životě změnit, ale proč je to tak těžké uvést do praxe?

Celý článek

Proč jíst POHANKU…

Pohanka je tradiční českou surovinou a stejně jako quinoa či amarant se řadí mezi pseudoobiloviny. Nejčastěji se konzumuje vařená jako příloha k masu či zelenině. Z pohanky se však dají připravit i snídaňové sladké kaše, z pohankové mouky můžete péct moučníky či slané pečivo, nebo také použít pohanku na klasické knedlíky. Pohanka je bezlepková, nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah...

Celý článek

Zázvorové hovězí s pohankovým knedlíkem

Šťavnaté dlouho pečené masíčko na čerstvém zázvoru dělám již léta, ale tentokrát jsem zkusila s netradičními pohankovými knedlíky.

Celý článek

Proč jíst AMARANT…

Amarant je sice méně známou, ale přesto vysoce výživově hodnotnou pseudoobilovinou. Oproti ostatním obilovinám má nejvyšší obsah bílkovin, minerálů, zdravých tuků a řadu pozitivních účinků na lidský organismus. 

Celý článek

Amarantový pudink

Amarant je sice méně známou, ale přesto vysoce výživově hodnotnou pseudoobilovinou. Oproti ostatním obilovinám má nejvyšší obsah bílkovin, minerálů, zdravých tuků a řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Vyzkoušejte tento můj oblíbený netradiční recept na kakaový pudink z amarantu.

Celý článek

Proč jíst QUINOU…

Už jste vyzkoušeli quinou? Tato bezlepková pseudoobilovina má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek. 

Celý článek

Slané cottage muffiny

Vyzkoušejte tyhle slané muffiny z quinoy, sýru cottage a sušených rajčat, které jsou přirozené bezlepkové.  Hodí se na svačinu nebo i hlavní jídlo, protože jsou plné kvalitních bílkovin a vlákniny. Quinoa je pseudoobilovina, která má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek, ale můžete jí nahradit v receptu i kuskusem, jáhly nebo jinou zdravou obilovinou. 

Celý článek

Psychologické příčiny přejídání

Záchvaty přejídání jsou charakterizovány ztrátou kontroly nad jídlem a jeho množstvím. Nedějí se však jen tak a mají své příčiny, většinou emočního původu. U záchvatovitého přejídání není hlad spouštěčem, ale naše emoce. Jídlo totiž sytí nejen tělo, ale často i naši hladovou duši, která touží po naplnění. Problém je však ten, že jídlem duši nenasytíme.  

Celý článek

Zdravé pseudoobiloviny nejen pro celiaky

Pod názvem pseudoobiloviny se skrývají nutričně bohatá a chutná pohanka, amarant a quinoa. Tyto suroviny jsou přirozeně bezlepkové a oproti ostatním obilovinám mají vyšší podíl bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Navíc jsou plné vitamínů a minerálů a dají se z nich vykouzlit slané i sladké pokrmy.

Celý článek