Mnoho lidí se odhodlá ke změně životního stylu a velká část z nich selže. Kladou na sebe nereálně nároky, po prvním přešlapu se vracejí do starých kolejí, málo se chválí. Nutriční poradkyně a psycholožka Zuzana Douchová proto radí, jak nastartovat změnu a jak vydržet.
Celý článek
Všichni víme, jak by měl vypadat zdravý jídelníček a že sedět celý den u počítače není pro naši hmotnost ani zdraví přínosem. Většina z nás přesně teoreticky ví, co by měla ve svém životě změnit, ale proč je to tak těžké uvést do praxe?
Celý článek
Pohanka je tradiční českou surovinou a stejně jako quinoa či amarant se řadí mezi pseudoobiloviny. Nejčastěji se konzumuje vařená jako příloha k masu či zelenině. Z pohanky se však dají připravit i snídaňové sladké kaše, z pohankové mouky můžete péct moučníky či slané pečivo, nebo také použít pohanku na klasické knedlíky. Pohanka je bezlepková, nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah...
Celý článek
Šťavnaté dlouho pečené masíčko na čerstvém zázvoru dělám již léta, ale tentokrát jsem zkusila s netradičními pohankovými knedlíky.
Celý článek
Amarant je sice méně známou, ale přesto vysoce výživově hodnotnou pseudoobilovinou. Oproti ostatním obilovinám má nejvyšší obsah bílkovin, minerálů, zdravých tuků a řadu pozitivních účinků na lidský organismus.
Celý článek
Amarant je sice méně známou, ale přesto vysoce výživově hodnotnou pseudoobilovinou. Oproti ostatním obilovinám má nejvyšší obsah bílkovin, minerálů, zdravých tuků a řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Vyzkoušejte tento můj oblíbený netradiční recept na kakaový pudink z amarantu.
Celý článek
Už jste vyzkoušeli quinou? Tato bezlepková pseudoobilovina má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek.
Celý článek
Vyzkoušejte tyhle slané muffiny z quinoy, sýru cottage a sušených rajčat, které jsou přirozené bezlepkové. Hodí se na svačinu nebo i hlavní jídlo, protože jsou plné kvalitních bílkovin a vlákniny. Quinoa je pseudoobilovina, která má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek, ale můžete jí nahradit v receptu i kuskusem, jáhly nebo jinou zdravou obilovinou.
Celý článek
Záchvaty přejídání jsou charakterizovány ztrátou kontroly nad jídlem a jeho množstvím. Nedějí se však jen tak a mají své příčiny, většinou emočního původu. U záchvatovitého přejídání není hlad spouštěčem, ale naše emoce. Jídlo totiž sytí nejen tělo, ale často i naši hladovou duši, která touží po naplnění. Problém je však ten, že jídlem duši nenasytíme.
Celý článek
Pod názvem pseudoobiloviny se skrývají nutričně bohatá a chutná pohanka, amarant a quinoa. Tyto suroviny jsou přirozeně bezlepkové a oproti ostatním obilovinám mají vyšší podíl bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Navíc jsou plné vitamínů a minerálů a dají se z nich vykouzlit slané i sladké pokrmy.
Celý článek