Zelňačka s uzeným tempehem

Vyzkoušejte můj oblíbený recept na odlehčenou verzi zelňačky s uzeným tempehem. Polévka je výborná a navíc i plná přirozených probiotik z kysaného zelí a tempehu pro lepší imunitu a je také bez laktózy a lepku. 

Probiotická polévka pro lepší imunitu

Místo klasické tučné uzeniny v zelňačce používám uzený tempeh, který je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínu B a navíc i probiotik, které podporují správnou funkci imunitního systému. Tempeh stejně jako tofu se vyrábí ze sójových bobů, ale na rozdíl od tofu je vyráběný fermentací. Tempeh doporučuji před konzumací opéct na pánvi, aby byl křupavější a lépe vynikla jeho chuť. Tempeh se dá použít všude tam, kde byste normálně použili uzené vepřové maso nebo slaninu. Můžete také vyzkoušet tempeh neuzený a neochucený, ale pak jej na trošce  oleje osmažte a zakápněte kvalitní sójovou omáčkou.

Klasickou smetanu v zelňačce nahrazuji sójovou smetanu, která má podobnou konzistenci jako kravská smetana a neobsahuje laktózu. Na zahuštění používám bezlepkovou kukuřičnou mouku, která je dobře stravitelná a chuťově neutrální. Na závěr do polévky přidávám i syrové kysaného zelí pro zachování všech důležitých živin a dalších probiotik. Kysané zelí je nepostradatelným zdrojem vitamínů, vlákniny a probiotik, které zvyšující obranyschopnost organismu.

Zelňačka s uzeným tempehem

SUROVINY NA 2 PORCE:

tempeh uzený 200 g

cibule 1 střední kus, nakrájená najemno

rostlinný olej 2 lžíce

sladká paprika 2 lžičky

uzená paprika 1 lžička

bobkový list 3 kusy

kmín celý 1 lžička

nové koření 3 kuličky

mouka bezlepková kukuřičná 2 lžíce

kysané zelí 2 hrnky (nechte si stranou šťávu z kysaného zelí na dochucování)

mrkev 2 větší kusy, pokrájené na kolečka

brambory 300 g

voda nebo zeleninový vývar cca 700 ml

smetana sójová 100 ml

sůl, pepř špetka

POSTUP:

Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a opečeme na kostky pokrájený tempeh do křupava. Pak v hrnci na druhé lžíci oleje orestujeme cibuli do zlatova, pak přidáme koření a mouku a důkladně vše promícháme. Pak i pokrájenou mrkev, brambory a 1 hrnek kysaného zelí, zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme cca 15-20 min do změknutí zeleniny. Na závěr vmícháme smetanu a tempeh a krátce provaříme. Odstavíme hrnec a přidáme druhý hrnek kysaného zelí a vše zamícháme. Kdo má rád zelňačku kyselejší, přidá ještě šťávu z kysaného zelí.

Recept byl certifikován Vím, co jím.

FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN

Další mé zdravé recepty najdete ve Fit jídelníčku, který si můžete stáhnout buď ve verzi pro redukci nadváhy, udržení si hmotnosti nebo přibírání. Jídelníčky se jen liší porcemi a energetickým příjmem. Jinak všechny obsahují recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře i s možností bezlepkových a bezlaktózových variant.

👉Více o FIT JÍDELNÍČKU najdete >> tady.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖