Rýžový salát s fetou

Už jste vyzkoušeli černou rýži? Nejen že výborně chutná, ale ještě je plná živin a jen přidáním avokáda, čerstvé zeleniny a sýru feta máte rychlý a vyvážený salát.

Proč zkusit černou rýži

Černá rýže skvěle chutná jen tak vařená jako příloha nebo z ní můžete vykouzlit lahodnou sladkou rýžovou kaši. Tento druh rýže má navíc vysoký obsah železa, vitamínu E, aminokyselin, vlákniny a především antioxidantů. Rýže je také přirozeně bezlepková a hodí se i pro celiaky. Vyzkoušejte netradičně rýži do salátu, v kterém krásně vynikne její typická chuť. Stačí jen ochutit kvalitní sójovou omáčkou, opraženými semínky, sýrem fetou a čerstvou petrželkou nebo jinou bylinkou. 

Rýžový salát s fetou

SUROVINY na 1-2 porce :
rýže černá 90 g
červená paprika 100 g
žlutá paprika 100 g
avokádo 50 g
okurka 100 g
sójová omáčka (Tamari) 20 g
citrónová šťáva 10 g
semínka slunečnicová 20 g
sýr feta nebo jiný čerstvý sýr 100 g
petrželová nať 10 g

POSTUP:
Rýži propláchneme a vaříme v dvojnásobném množství vody 35 minut. Mezitím si pokrájíme papriku na větší kousky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a také pokrájíme na plátky. Slunečnicová semínka orestujeme na sucho na pánvi. Mírně vychladlou rýži smícháme se zeleninou a dochutíme sójovou omáčkou, citronovou šťávou a pokrájenou petrželkou. Na závěr posypeme sýrem.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖