Proč jíst JÁHLY…

Jáhly jsou často opomíjenou tradiční českou surovinou, kterou můžete jíst jako přílohu, přidávat do zeleninových, luštěninových a masových pokrmů (obdoba kuskusu a rýže) nebo polévek. Jáhly skvěle chutnají samozřejmě také na sladko jako jáhlová kaše nebo koláč.  

  • Jáhly jsou oloupaná zrna prosa setého a patří mezi obiloviny.
  • Jsou zdrojem komplexních sacharidů (70% hmotnosti), mají střední glykemický index (GI 55-60) a obsahují vysoké procento vlákniny (3,5 gramů na 100g).
  • Jáhly mají také vysoký obsah řady minerálů a vitamínů. Dále jsou zásadotvorné, a proto jsou vhodné na odkyselení organismu, při detoxikaci a při žaludečních potíží.
  • Neobsahují lepek, proto jsou i skvělou bezlepkovou potravinou.
  • Jáhly obsahují železo, fosfor, zinek, hořčík, draslík a draslík a vitamíny skupiny B (hlavně B1 a B2).
  • Jáhly se používají jako prevence proti únavě, depresím, anémii, osteoporóze a při léčbě slinivky břišní.
  • Jáhlové pokrmy je vhodné pojídat v době nemoci, při rekonvalescenci nebo při zvýšeném stresu a sportovní zátěži.
  • Jáhly samozřejmě můžete jíst, kdykoli budete chtít doplnit vitamíny a udělat něco dobrého pro své zdraví!
  • Před vařením bychom měli jáhly několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily své hořké chuti.
  • Jáhly pak vaříme ve vodě v poměru 1:2 podle potřeby na přípravu, přibližně 10 minut.
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖