Proč jíst BANÁNY…

Banány jsou k dostání celoročně a jsou ideálním zdrojem vitamínů, minerálů a energie na povzbuzení organismu. Banány nám dodají zdraví prospěšné látky, energii a dobrou náladu!

  • Banány jsou významným zdrojem draslíku, vitamínu B6, manganu, vitamínů C a vlákniny.
  • Banány také obsahují aminokyselinu tryptofan, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon zlepšující náladu.
  • Draslík pomáhá snižovat krevní tlak a reguluje zadržování vody v těle.
  • Díky své zásaditosti jsou banány také výbornou potravinou na žaludeční potíže, protože redukují nadměrnou kyselost žaludku a dráždění žaludeční sliznice.
  • Z makro živin jsou v banánech nejvíce zastoupeny sacharidy a jejich množství se výrazně liší podle zralosti plodu.
  • Čím je banán zralejší, tím se zvyšuje podíl jednoduchých cukrů v banánu a to ovlivňuje výsledný glykemický index potravin.
  • Banány uchovávejte při pokojové teplotě, dochází tak k optimálnímu dozrání plodu. Při nižších teplotách dochází k zčernání slupky, proto je neskladujte v lednici.

Banány jsou moje oblíbené ovoce, které přidávám do řady receptů na různé moučníky a dezerty:

Zdravá banánová bábovka

Banánová zmrzlina z jedné ingredience – banánů

Banánovo-čoko chlebík

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖