Okurkovo-avokádové gazpacho

Studené polévky v létě příjemně osvěží, doplní potřebné vitamíny, vlákninu a tekutiny. Vyzkoušejte tuhle sytější verzi studené okurkové polévky s avokádem, jogurtem a mátou.

Výživná studená polévka

Studené zeleninové polévky jsou ideální na svačinu nebo před hlavním pokrmem, nikoli jako hlavní jídlo. Jsou sice plné vitamínů a vlákniny, ale postrádají důležité základní živiny, které během dne potřebujeme doplnit. Chcete-li se studenou zeleninovou polévku nejen osvěžit, ale i zasytit, tak přidejte do polévky zdroje bílkovin, např. jogurt, kefír, tofu nebo sýr. Do této okurkové polévky jsem přidala bílý jogurt a také zralé avokádo pro doplnění zdraví prospěšných tuků. K polévce přikusujte celozrnné pečivo, které je zdrojem komplexních sacharidů a máte krásně vyvážený letní oběd či večeři.

Okurkovo-avokádové gazpacho

SUROVINY :

Okurka salátová 500 g
Česnek 2 stroužky 10 g
Avokádo 1 kus 200 g
Cibule jarní 50 g
Máta čerstvá 1 hrstka 5 g
Bazalka 1 hrstka 5 g
Jogurt bílý 300 g
Limetková šťáva 2 lžíce 20 g
Sůl 2 g
Pepř 2 g

POSTUP:

Avokádo rozřízneme na půl, odpeckujeme a vydlabeme lžící vnitřek. Avokádo dáme společně s pokrájenou okurkou, česnekem, cibulkou a bylinkami do mixéru a důkladně vše rozmixujeme do hladka. Na závěr zahustíme bílým jogurtem, zakápneme limetkovou šťávou a dochutíme solí a pepřem. Dáme do lednice vychladnout.

Foto: Tomáš Martínez

Recept je certifikovaný Vím, co jím.

👇

Další mé zdravé recepty najdete ve Fit jídelníčku, kde najdete i své optimální porce podle toho jestli chcete hubnout, váhu si udržet nebo přibrat. Více podrobností o Fit jídelníčku najdete >> tady.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖