Lilková pomazánka

Lilková pomazánka se skvěle hodí jako dip ke grilovanému masu, čerstvé zelenině nebo jako pomazánka na pečivo. Kouřová chuť lilku Vás příjemně překvapí a kombinace lilku, česneku, olivového oleje, citrónu a sezamu je prostě úžasná!

Lilek neboli baklažán je zdrojem řady vitamínů, minerálů a antioxidantů, má nízkou energetickou hodnotu a příznivé účinky na lidský organismus.

  • Jeho předností je také vysoký obsah vlákniny.
  • Lilky obsahují vitamíny skupiny B, vitamín A, z minerálů převážně draslík, železo a fosfor.
  • Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují peristaltiku střev a mají antioxidační účinky.
  • Stravitelná slupka obsahuje nejvíce těchto cenných látek, proto lilky před úpravou neloupejte.
  • Zralý lilek se tepelně upravuje na všechny možné způsoby – vařený, pečený, grilovaný či zapečený.

Lilková pomazánka

SUROVINY:

lilek 1 větší kus
sezamová semínka 2 lžíce
česnek 2 stroužky
olivový olej 2 lžíce + na pokapání
šťáva z citrónu 2 lžičky
sůl ½ lžičky
špetka pepře

můžeme doplnit čerstvými bylinkami dle chuti (koriandr, petržel) nebo kořením (paprika, chilli, římský kmín)

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 200 °C. Celý lilek propícháme vidličkou a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem do trouby asi na ½ hodiny (možno i déle). Pečeme dokud je lilek celý popraskaný, měkký a tmavý. Mezitím si namixujeme sezamová semínka. Po vychladnutí lilek rozpůlíme a lžící vydlabeme dužinu. Dužinu dáme spolu se všemi ingrediencemi do mixéru (kromě čerstvých bylinek, ty jsou na ozdobu) a rozmixujeme na hladkou kaši. Lilkovou pomazánku dáme před podáváním alespoň na hodinu odležet. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami nebo kořením a pokapeme olivovým olejem.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

 

 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖