Jarní vývar se špaldovými nočky

Přivítejte jaro barveným kuřecím vývarem plným čerstvé křupavé zeleniny a špaldovými nočky. Dodá energii, vlákninu, bílkoviny a spoustu vitamínů, které po zimě potřebujeme doplnit.

Na vývar použijte sezónní zeleninu podle chuti. V době přípravy recepty bylo jaro, proto jsem použila jarní cibulku, mrkev, celer, ředkvičky, česnek a hrášek. Je důležité zeleninu před vařením krátce orestovat na oleji, aby jednak získala lepší chuť, ale také se z ní lépe vstřebávaly vitamíny rozpustné v tucích. Zeleninu vždy vařte jen pár minut, aby zůstala křupavá a plná vitamínů. Kuřecí vařená prsa jsem si připravila zvlášť a použila jsem již předem připravený vývar z kuřecích skeletů. V receptu je však i varianta pro rychlejší přípravu s použitím tekutého bujónu, který občas také používám. Aby polévka obsahovala všechny živiny, doplnila jsem vývar špaldovými nočky, které jsou opravdu jednoduché na přípravu. Tato polévka obsahuje všechny důležité živiny, které vyvážený pokrm má obsahovat – bílkoviny z masa, tekutiny z vývaru, vlákninu ze zeleniny a sacharidy ze špaldových nočků.

Jarní vývar se špaldovými nočky

SUROVINY na 4 porce:

kuřecí prsa vařená 400 g
voda 1000 ml
kuřecí bujon Knorr 28 g
mrkev 200 g
celer 200 g
hrášek 100 g
ředkvičky 200 g
jarní cibule 200 g
česnek 5 g
čerstvé bylinky petržel 20 g
muškátový oříšek 2 g
olej řepkový 20 g
sůl 4 g
pepř 2 g
celozrnná mouka špaldová 100 g
vejce 50 g

POSTUP:
Začneme přípravou špaldových nočků. Smícháme mouku s vejcem a zředíme trochou vody. Přidáme polovinou soli, špetku pepře a muškátového oříšku. Důkladně prohněteme. Zabalíme do potravinářské fólie nebo sáčku a dáme do lednice na chvíli odpočinout. Pak si pokrájíme veškerou zeleninu na větší kousky. V hrnci rozpálíme olej a zeleninu s česnekem lehce orestujeme. Přidáme bujón, zalijeme vroucí vodou a přivedeme k varu. Z těsta tvarujeme lžičkou nebo rukama natrháme malé nočky, které vhodíme do vroucí polévky a necháme vařit cca 3 minuty. Na závěr do polévky vložíme natrhané vařené maso, dochutíme zbylou solí a čerstvou petrželkou.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖