Jak se uklidnit a udělat si dobře i bez jídla?

Když jsme unavení nebo ve stresu, máme špatnou náladu nebo jinou emočně náročnou situaci, tak máme přirozenou potřebu sahat po jídle. A obzvlášť po potravinách plných cukru a tuku. Tyto potraviny nám totiž pomáhají se uklidnit, dodají nám rychle energii, ulevují psychickému napětí a zlepšují  nám náladu. Jednou za čas takhle řešit emocionální krizi nevadí. Pokud se nám to ale děje opakovaně a dlouhodobě, můžeme mít z toho kila navíc a pořádné výčitky a proto je důležité naučit se i jiné způsoby, jak se uklidnit a udělat si dobře i bez jídla.

Proč jíme, když se cítíme špatně?

Stačí špatná nálada, únava, úzkost, smutek, vztek nebo nuda a už saháme po jídle. Často automaticky a nevědomky. Někdo ve stresu a psychické nepohodě více kouří, někdo pije více alkohol, někdo více pracuje a někdo sahá více po jídle. Každý máme ten svůj způsob, jak se s náročnou situací vypořádat a obvykle nám právě stres spouští naše nezdravé návyky. A jídlo je takový legální a všude dostupný prostředek, jak snížit stres a uklidnit se v náročné a nepříjemné situaci. Například cukr vyplavuje do mozku stejné hormony „dobré nálady“ jako cvičení nebo meditace. Jenže jít si ve stresu zaběhat nebo zameditovat už je daleko náročnější, vyžaduje to naší aktivní vědomou účast a čas. Jídlo stačí jen vzít do ruky a sníst. S jídlem to má však jeden velký háček. Čím častěji takhle emočně jíme, tím hůře se pak psychicky a fyzicky cítíme. Nejen že přibíráme, rozhazujeme si trávení, ale často nastupují i výčitky svědomí, pocity selhání, znechucení a bezmoci, že si neumíme v tu chvíli pomoci, i když racionálně víme, že bychom to neměli dělat. Dostáváme se do začarovaného kruhu, kdy se necítíme dobře, a proto jíme a ve výsledku se pak cítíme ještě hůře a to opět řešíme dalším jídlem. Jednou za čas si jídlem ulevit od špatné nálady či stresu je normální, ale problém nastává, když se jídlo stane naším jediným zdrojem úlevy, potěšení a uklidnění a stává se pravidelným rituálem. Je pak dobré se naučit i jiné uklidňující způsoby a potřeba emočního jedení se přirozeně sama sníží. Vyzkoušejte následující tipy, které mám vyzkoušené, že pomáhají místo jídla. 

1. Uvařte si horký nápoj 

Co nabízíte většinou návštěvě, když je u vás doma a vy chcete, aby se u vás cítili jako doma? Uvaříte jim nejspíš teplý čaj nebo kávu. Horké nápoje mají uklidňující účinky na naši psychiku stejně jako jídlo s tím rozdílem, že neobsahují kalorie a tuky a tudíž jimi můžeme dobře nahrazovat i sladkosti. Takový voňavý ovocný čaj se špetkou skořice, zázvorový čaj s medem a citronem nebo jasmínový zelený čaj vás krásně uvolní a zrelaxuje. Nebo zkuste alespoň vypít sklenici vody, často jsou chutě na jídlo převlečené za žízeň.

2. Dejte si žvýkačku bez cukru

Kousání a žvýkání jídla nám uvolňuje stres a napětí, pomáhá nám se soustředit. Proč tedy nevyužít stejného efektu bez cukru žvýkáním nějaké dobré ovocné nebo mintové žvýkačky? Než si dáte nějakou sladkost, kterou si pak budete akorát jen vyčítat, dejte si nejdřív žvýkačku, pár minut vydržte žvýkat a jen sledujte jak vás nutkání na jídlo pomalu opouští. 

3. Lehněte si a odpočiňte si

Jídlo používáme často v momentě, kdy jsme unavení a potřebujeme dobít baterky. Jestli vám to okolnosti dovolují, tak si zkuste lehnout na gauč, na postel nebo na zem a chvíli odpočívejte. Můžete si pustit u toho i příjemnou hudbu, nějakou meditaci či zkoušet z hluboka dýchat do břicha. Dovolte svému tělu na chvíli vypnout i bez jídla.

4. Dejte si teplou sprchu nebo vanu 

Naložte se do voňavé koupele nebo si dejte krátkou sprchu. Už jen tím, že se přesunete od lednice do jiné místnosti snižujete riziko, že si něco dáte. Co oko nevidí, to žaludek nesní. A příjemná koupel nebo sprcha vás dobře naladí, zrelaxuje a smyje nepříjemné emoce, které v tu chvíli můžete pociťovat. A pro odvážné si zkuste na závěr dát studenou sprchu, která vás zase krásně vybudí a nakopne. A navíc posilujete tak i svou imunitu.

5. Rozhýbejte to

Někdy na bolavé svaly pomáhá, když to rozchodíte a rozhýbete. A stejné je to s bolavou duší. Cvičení je jedním z nejefektivnějším způsobů, jak si okamžitě udělat dobře a pustit si do těla příjemné endorfiny. Stačí, když uděláte deset kliků, nebo deset dřepů. Nebo si nazujete boty a obejdete blok kolek baráku. Urovnáte si myšlenky, občerstvíte se a na jídlo v tu chvíli zapomenete. Můžete jít i na delší procházku, vzít psa ven, zacvičit si doma jógu nebo si jít zaběhat. Zkuste si najít své aktivity, které můžete dělat pokaždé, když vás přepadne chuť se uklidnit jídlem.

6. Pojmenujte si nahlas, co se vám děje

Tuhle metodu doporučuji nejen při léčbě emočního jedení a nutkavých chutí na jídlo, ale například i během úzkostí, nepříjemných strachů a paniky. Zkuste pojmenovat nahlas nebo v duchu co se ve vás děje. Jak se cítíte, co prožíváte, co právě chcete udělat, proč to chcete udělat, co se vám stalo. Jako byste byla jen pouhým svědkem a pozorovatelem nepříjemné situace, která se vám děje. Tato technika vám pomůže zapojit rozumovou část mozku, která je spojená s racionálním uvažováním, kterou při emoční a stresové krizi vypínáme. Stejně tak funguje, když si své pocity zapíšete na papír a vypíšete to ze sebe ven. Psaním si ulevíte, urovnáte si myšlenky a celkově se uklidníte.

Zkoušejte opakovaně dělat něco jinak než obvykle, až se to stane vaším novým návykem

Každému dělá dobře něco jiného a je důležité najít si místo jídla ty činnosti nebo nečinnosti, které dělají dobře právě vám. Nenuťte se proto chodit běhat, když neradi sportujete, nebo meditovat, když si raději čtete. Zkuste jen udělat něco jinak, než to děláte obvykle. Zvyk má ohromnou sílu a zvláště u jídla většinou reagujeme automaticky a na základě našich emocí. Přepište své návyky zdravějšími tím, že to budete opakovaně zkoušet jinak. Chvíli to potrvá, tak to nevzdávejte po prvním neúspěchu. A v emočních krizí zkoušejte své emoce jen vnímat a vědomě prožít, i to někdy stačí, aby nás opustila automatická potřeba je zajíst, potlačit a vyhnout se jim. Buďte k sobě laskaví a trpěliví. 

Budujte své nové a zdravější návyky s moji osobní podporou

Ať už se chcete naučit zdravěji jíst a méně mlsat, pravidelně se hýbat, zhubnout nebo se mít více ráda, přidejte se do mého online programu jen pro ženy, kde vás týden po týdnu provedu všemi tématy, které s tím souvisí, z pohodlí vašeho domova a každá ve svém tempu. Více informací o kurzu najdete >>tady.

 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖