Jak na domácí kuřecí vývar

Pokud jste milovníky polévek tak budete souhlasit, že domácí vývar nenahradí žádná kostka, pytlík či bujón. Doporučuji si jednou za čas udělat větší množství domácího vývaru, který si pak zamrazíte a budete mít vždy po ruce již hotový.

  • Pro základ kuřecího vývaru můžete použít kuřecí skelety, které pořídíte za pár korun v řeznictví.
  • Do vývaru také patří kořenová zelenina a koření. Mrkev, petržel, celer a cibuli jen pokrájejte na větší kusy.
  • Z koření přidávám sůl, bobkový list, nové koření a celý pepř.
  • Nejdříve si skelety v pekáči opečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut.
  • Opečené skelety pak vložíme do velkého hrnce i s výpekem, přidáme zeleninu, koření a zalijeme studenou vodou.
  • Přivedeme k varu a pak stáhneme na mírný plamen a necháme alespoň dvě hodiny táhnout.
  • Pokud se vytvoří na povrchu pěna, tak ji lžící odstraníme.
  • Na závěr zeleninu a skelety vyjmeme a tekutinu ještě přecedíme přes mokrou utěrkou nebo plátýnko.
  • Takto hotový vývar necháme vychladnout a ještě sebereme ztuhlý tuk z povrchu.
  • Vývar použijeme jako základ pro polévku, kam přidáme novou čerstvou zeleninu, vařené maso a zavářku.

Když na vývar není čas

Rádi byste si uvařili polévku, ale není čas na přípravu silného vývaru? Pak zvolte rychlejší varianty v podobě kuřecího tekutého bujónu, který jen zalijete vodou. Nebo použijte vývar z vařeného masa, do které přidáte kořenovou zeleninu a koření. Maso však v tomto případě zaléváme horkou vodou, aby se zatáhlo a uchovalo si tak své živiny. Dobu varu zkrátíme pouze na uvaření masa cca na 30 minut. Na závěr opět scedíme, vyjmeme zeleninu a koření a použijeme na polévku.

Ochutnejte mé oblíbené polévky, kde je základ poctivý vývar

Kuřecí vývar se špaldovými nočky

Česnečka s tvarůžky

Pho s rýžovými nudlemi

 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖