salát 1

Zeleninové saláty v létě skvěle osvěží a dodají tělu potřebné tekutiny a vitamíny. Vyzkoušejte tentokrát tento houbový salát s netradiční zálivkou s umeoctem, který má výraznou slano-kyselou chuť a léčivé účinky při žaludečních potížích.

Slano-kyselý umeocet

Umeocet je ideálním pomocníkem v kuchyni, protože dodá pokrmu kyselost i slanost v jednom. Je tak výborný do salátových zálivek, na ochucení omáček, polévek či při výrobě kvašené zeleniny. Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci tradičních japonských švestiček umeboshi. Nejedná se o klasický ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet pomáhá při trávicích potížích, nevolnostech, pálení žáhy a po konzumaci těžko stavitelných a tučných jídel. Umeocet je velmi slaný, obsahuje až 25 % soli, proto není již třeba pokrmy dosolovat a nepřehánět to s jeho množstvím.

 

Houbový salát s umeoctem

salát 2

SUROVINY :
salát mix dle chuti 100 g
mrkev 200 g
červená paprika syrová 200 g
okurka 200 g
houby 400 g
sezamový olej 20 g
sójová omáčka tamari 30 g
umeocet 30 g
citrónová šťáva 20 g
česnek mletý 5 g
slunečnicová semínka 20 g

POSTUP:
Nejdříve si připravíme základ zálivky – smícháme sójovou omáčku, umeocet, citrónovou šťávu a lžíci vody. Houby pokrájíme na plátky a na rozpáleném oleji je orestujeme a přidáme polovinu zálivky a lžičku sušeného česneku a důkladně promícháme. Houby dáme stranou vychladnout a mezitím si pokrájíme papriku na proužky, mrkev nastrouháme nahrubo a okurku na tenké plátky. Na dno větší misky dáme natrhaný salát a navrch rozložíme mrkev, papriku, okurky a houby. Posypeme na sucho opraženými semínky a zalijeme zbytkem zálivky. Podáváme k hlavnímu jídlu nebo jako předkrm.

 

 

Foto: Martina Matičková

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.