Dovolte si dovolenou aneb jak zmírnit stres z dovolené

Začíná období letní dovolené a ne každý si jí užívá tak, jak by si přál a potřeboval. Místo odpočinku a rodinné pohody nás často překvapí zvýšený stres, únava, hádky, urgentní pracovní úkoly a výčitky svědomí, že nic neděláme. Jak se na dovolenou připravit, abychom si jí opravdu užili?

Dovolená je nesmírně důležitá pro regeneraci našich duševních i fyzických sil, které v průběhu roku vyčerpáváme.  V tomto článku se podíváme na to, co nám v této zasloužené regeneraci často brání. Začíná to už před dovolenou, kdy se snažíme dokončit všechny pracovní povinnosti ještě těsně před odjezdem, do toho zařizujeme vše potřebné na dovolenou, na kterou pak mnohdy přijedeme úplně vyčerpání právě z předcházejícího stresu. Na dovolené nás pak čeká změna prostředí a našeho zaběhlého režimu, což je samo o sobě stresující, protože nám tak mohou chybět naše pravidelné rituály, kterými stres uvolňujeme. Také naši dovolenou mohou znepříjemňovat strachy z přibrání a odhalování svého těla na pláži. A když tohle před dovolenou řešíme ještě nějakou radikální dietou nebo hladovkou tak přijedeme na dovolenou hladoví, vyčerpaní, podráždění a o to větší tendenci pak máme k přejídání. Dovolená je také často spouštěčem vztahových a rodinných hádek a dlouhodobě neřešených konfliktů. Mnoho lidí má rovněž problém o dovolené se zcela odprosit od pracovních povinností. A co teprve stres po příjezdu? Návrat do reality bývá velmi psychicky náročný. Je tedy přirozené zažívat stres před, během i po dovolené.

Jak ho ale zmírnit nebo mu úplně předcházet? Mám pro Vás mé vyzkoušené tipy:

  • Slaďte svá očekávání 

Než na dovolenou odjedete, zamyslete se nad tím, co od ní očekáváte a jak jí chcete trávit. Co od dovolené vy potřebujete. Odpočinout si, poznávat místní kulturu, cestovat, být s rodinou nebo partnerem, sportovat? Až budete mít jasněji ve svých aktuálních potřebách, tak o nich otevřeně komunikujte se všemi dalšími, kteří s vámi na dovolenou jedou a chtějte znát i jejich očekávání. Pokuste se pak co nejvíce sladit a předem domluvit. Můžete se tak s partnerem, kamarády nebo rodinou domluvit, že část dovolené budete odpočívat a část dovolené budete s nimi aktivně. Vyvarujete se tak zklamání, výčitkám a zbytečným konfliktů pramenících z rozdílných očekávání trávení dovolené. Důležité je, abyste své potřeby vnímali a nesnažili se je na dovolené potlačit nebo jen přizpůsobit druhým.

  • Připravte se na dovolenou ještě doma a v práci

Dodělat všechno a odjet s úplně čistou hlavou je samozřejmě ideální, ale mnohdy nereálné. Vyberte si proto ty nejdůležitější a urgentní úkoly, ty dodělejte a zbytek si zapište, že doděláte po svém návratu. Zmírníte tím stres po příjezdu z dovolené, kdy nevíte čím dřív začít a cítíte se tak zavalení prací a domácími povinnostmi ještě víc než před odjezdem. Zapsáním rozdělaných a naplánovaných úkolů a povinností před odjezdem také odlehčíte své psychice, protože co je na papíře, už nemusíte nosit v hlavě a celou dovolenou přemýšlet nad tím, co jste nestihli a co musíte udělat, až se vrátíte.

  • Naučte se vypnout sebe i elektroniku

Na dovolené se snažte zcela odpoutat od pracovních povinností. Není to vůbec jednoduché, zvláště když s sebou máme své chytré telefony a elektroniku, kde je neustálý přístup k mailu. Ideálně pracovní maily vypněte. Pokud nemůžete či nedokážete na dovolené nepracovat, tak si nastavte dobu, kdy se práci budete věnovat a po zbytek dne se už věnujte pouze odpočinku a zábavě. Respektujte svou dovolenou a čas určený k odpočinku a regeneraci! Pokud ho totiž nerespektujete Vy sami, nebudou ani Vaši kolegové a klienti. 

  • Užijte si dovolenou bez výčitek

Na dovolené nás mohou často přepadnout výčitky svědomí. Že jíme víc než bychom měli, že se málo hýbeme či dokonce příliš odpočíváme, že jsme moc unavení a měli bychom něco dělat, nebo výčitky směřované k partnerovi či dětem, že se jim nevěnujeme tak, jak bychom měli. Tyto výčitky bývají jednoznačným spouštěčem naší psychické nepohody, podrážděnosti, stresu a konfliktů během dovolené. Vznikají často u lidí, kteří mají sklony k perfekcionismu a jsou výkonově orientovaní. Únava, nic nedělání, vybočení z každodenního režimu je pro ně nepříjemná. Často se tyto výčitky objevují hned na začátku dovolené, při přechodu z výkonového režimu do odpočinkového módu a po pár dnech samy ustanou. Pomáhá, když si řeknete, že jde jen o týden či dva a že i vy máte právo na odpočinek a věnovat se sami sobě. Dovolená je taková malá zkouška, jak to vlastně máme sami se sebou a jak dokážeme být ohleduplní ke svým potřebám. Je to hlavně o našem vnitřním nastavení a proto si dovolte svou dovolenou se vším, co od ní potřebujete, abyste si mentálně a fyzicky odpočinuli.

Článek byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖