Česnečka s cibulí a tvarůžky

V zimním období jsou polévky ideální na zahřátí, posílení imunitního systému a doplnění tekutin. A tahle poctivá česnečka navíc pomůže i při nachlazení.

Česnečka s vůní tvarůžků

Když už česnečka, tak i s cibulí a olomouckými tvarůžky! Tuhle „voňavou“ kombinaci jsem si velmi oblíbila, protože je skvělá při nachlazení a posílení vyčerpaného organismu a imunity.  A je velmi snadná na přípravu. Potřebujete jen hodně česneku a cibule, které povaříte s brambory ve vývaru.

Pro silnější účinky polévky použijte vývar drůbeží nebo hovězí (jak na poctivý domácí kuřecí vývar klikněte >>sem). Pro bezmasou variantu lze nahradit vývarem zeleninovým a povařenou zeleninu přidat do polévky.

Olomoucké tvarůžky polévku skvěle dochutí a jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin s minimem tuků. A komu tvarůžky nevoní nebo nesvědčí, tak doplní bílkovinu v podobě rozšlehaného vejce nebo opečeného tofu.

Česnek jako přírodní antibiotikum

Česnekem nešetřete, obsahuje široké spektrum léčivých látek, silic, vitamínů a minerálů. Má antibakteriální a antimykotické účinky. Podporuje imunitní systém, vykašlávání, pocení a také snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Příznivě ovlivňuje i zažívání, střevní mikroflóru a pomáhá při chřipkových onemocnění. Česnek obsahuje vitamíny skupiny B, A, C a z minerálů převážně draslík, vápník, fosfor, síru, hořčík, jód a selen.

SUROVINY na cca 2 porce:

Cibule 3-4 ks

Vývar drůbeží nebo hovězí 1000 ml

Brambory 300 g

Kmín celý 1 lžička

Sůl, pepř dle chuti

Česnek dle chuti (ideálně celá palice)

Olomoucké tvarůžky 200 g

Čerstvá petržel nasekaná 1 hrst

Olej řepkový nebo máslo 1 lžíce

POSTUP:
Na rozpáleném oleji v hrnci orestujeme nejdříve na plátky pokrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Pak přidáme na kostičky pokrájené brambory, zalijeme vývarem a povaříme do změknutí brambor. Dochutíme solí, pepřem a kmínem. Na závěr prolisujeme česnek a ihned podáváme nebo jen krátce povaříme. Tvarůžky pokrájíme na kostky a dáme na dno hlubokého talíře či misky a zalijeme polévkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou.

Recept byl certifikovaný Vím, co jím.

Další zdravé recepty najdete v mém Fit jídelníčku >>tady. 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖