BLOG - autorské články, recepty, rozhovory a videa

Proč měsíc abstinovat?

V únoru máme možnost zakusit díky kampani Suchej únor jaké to je, když měsíc nekonzumujeme žádný alkohol. Lidí, kteří se k této výzvě přidává každý rok, přibývá a pochvalují si výsledky. V článku píšu o výhodách i úskalích abstinence a jak se na to psychicky připravit. 

Celý článek

Podcast ON TOPIC: Závěr roku je doba temna, cítit se blbě je normální

V podcastu pro CNN Prima News mluvím o tom, proč je konec roku tak psychicky náročný, proč je normální nebýt v pohodě, čím konkrétně můžeme svoji náladu zlepšit a kdy už může jít o deprese a je dobré vyhledat odbornou pomoc. Mrkněte na celý rozhovor.

Celý článek

Únava a tloustnutí – syndrom pečovatelky

Trápí vás únava a kila navíc? Mlsáte častěji sladké a chybí vám motivace ke cvičení? A kdy jste naposledy měla čas jen pro sebe? Dobít si baterky, jen tak si něco hezkého koupit, jít sama na procházku do lesa, zajít na masáž, zalézt si do postele s knihou nebo třeba i nic nedělat? Prostě na chvíli se o nikoho a nic nestarat?

Celý článek

Emoční typy ženského tloustnutí

Za ty roky práce se ženami jsem si všimla tří opakujících se příběhů, tří typů žen, kterým se nedaří hubnout a žít zdravě, i když se všelijak snaží. A nejde vůbec o lenost, slabou vůli ani nedostatek znalostí ve výživě, naopak jsou to ženy schopné, aktivní a o hubnutí by mohly psát knihy! Je zatím naše psychika a konkrétně obyčejná únava, stres...

Celý článek

Strach a tloustnutí – syndrom perfekcionistky

Třetina mých klientek se potýká s kily navíc, i když jí zdravě, mají perfektní jídelníčky, hodně cvičí a přesto stále nehubnou a nemůžou se dostat na svou vysněnou váhu. Jsou z toho pochopitelně nešťastné, protože se tolik snaží a výsledek stále nikde. Obviňují se, že nedělají dost a že by se měly ještě více snažit, ještě více cvičit, více se omezovat v jídle, více na sobě...

Celý článek

Stres a tloustnutí – syndrom stresařky

Máte pocit, že přibíráte snad už jen ze vzduchu či při pohledu na jídlo? Stoupá vám váha aniž byste zásadně měnila svůj dosavadní režim? Nedaří se vám i přes všechny snahy hubnout? Možná se vás týká syndrom stresařky, který často stojí na pozadí ženské nadváhy a mnoha dalších potíží, které souvisí s chronickým stresem.

Celý článek

Tipy jak zlepšit pitný režim

Pitný režim je často opomíjen v oblasti prevence zdraví a zdravého životního stylu. A přitom je stejně důležitý jako kvalitní strava, pravidelný pohyb a odpočinek. Dehydratace nebo nevhodný pitný režim je tak mnohdy příčinou různých zdravotních potíží, únavy i rozhozené psychiky. Často pak zbytečně saháme po lécích na bolest hlavy, dopujeme se cukrem nebo kofeinem kvůli únavě, podstupujeme všelijaké procedury na zavodnění a hromadění...

Celý článek

4 varovné signály stresu

Než se chronický stres projeví vážnějšími následky, hlásí se o naší pozornost těmito 4 varovnými signály. Jde o čtyři oblasti, které v mé knize Láskyplné hubnutí nazývám životními kvandranty a kde se jakákoli nerovnováha v našem životě ihned projeví. 

Celý článek

Krize jako konečná i začátek aneb jak se odrazit ze dna?

Když člověk prochází těžkým obdobím, tak často jede v módu přežití a zvládá nezvladatelné. A právě až když se vnější podmínky jakžtakž vrátí do normálu a už by se měl cítit „normálně“, tak to na něj všechno padne a začíná vnitřní těžké období – krize. Jak se odrazit ze dna se dozvíte v mém článku. 

Celý článek

Jak cvičit, když mě pohyb nebaví nebo bolí?

Pravidelný pohyb je jedním ze základních pilířů zdravého životního stylu a hubnutí. Co ale dělat, když vás od malička ke sportu nikdo nevedl, nejste na pohyb zvyklí, cvičit vás nebaví nebo vás pohyb bolí ze zdravotních důvodů? Nejspíš je pro vás těžké se k pravidelnému cvičení “dokopat“ a protože tohle řeším velmi často se svými klienty, mám pro vás...

Celý článek